ГоловнаСвіт

Росія почала постачання зенітно-ракетних комплексів С-400 в Туреччину

Армія Туреччини отримає чотири дивізіони нових ЗРК.

Росія почала постачання зенітно-ракетних комплексів С-400 в Туреччину
Фото: новости-крыма.ru-an.info

Росія в п'ятницю, 12 липня, почала постачати зенітно-ракетні комплекси С-400 в Туреччину, яка є членом НАТО.

"У рамках угоди про постачання російських зенітних ракетних комплексів у Туреччину 12 липня 2019 року почалося постачання першої партії комплектуючих для С-400 на авіабазу "Мюртед" у провінції Анкара", - йдеться в заяві Міністерства національної оборони Туреччини, яке цитує інформаційне агентство "Анадолу".

Контракт між Росією і Туреччиною на постачання ЗРК С-400 підписали наприкінці 2017 року. Пізніше голова корпорації "Ростех" Сергій Чемезов повідомив, що йдеться про чотири дивізіони С-400 на загальну суму близько 2,5 мільярда доларів.

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим тоді назвав придбання С-400 у Росії вимушеним кроком. Він говорив, що Анкара воліла б закупити системи ППО у країн-членів НАТО, проте не змогла домовитися з цього приводу. За словами Їлдирима, Туреччина не має наміру відмовлятися від взаємодії з альянсом, проте співпраця з РФ необхідна їй через відсутність сучасної системи протиповітряної оборони.

США різко розкритикували плани Туреччини придбати в Росії комплекси С-400.

На початку червня 2019 року постійний представник США в НАТО Кей Бейлі Хатчинсон заявив, що Туреччина повинна зробити вибір між російськими ЗРК С-400 і американськими винищувачами F-35. Однак на зустрічі під час саміту G-20 наприкінці того самого місяця президент Дональд Трамп пообіцяв не карати Анкару за придбання С-400 в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram