ГоловнаСвіт

Білоруси хочуть поміняти Павла Шаройка на Юрія Політику, заарештованого в Україні за шпигунство

Тиснуть на дружину і журналіста, погіршили йому умови ув'язнення.

Білоруси хочуть поміняти Павла Шаройка на Юрія Політику, заарештованого в Україні за шпигунство
Павел Шаройко

Київ має підтвердження, що затримання українського журналіста Павла Шаройка в Білорусі - це виконання КДБ Білорусі вимоги ФСБ РФ з метою звільнити затриманого в Україні за шпигунство Юрія Політику.

Про це LB.ua розповіло можновладне джерело в дипломатичних колах.

«Кожне побачення дружини Шаройка з ним починалося і закінчувалося вимогами співробітників СІЗО тиснути на українську владу з метою обміну на Ю. Політику. При цьому наші дипломати чітко давали зрозуміти, що Україна готова на такий обмін, але тільки після суду над Політикою в рамках симетричного помилування. І запропонували не затягувати процес», - сказав співрозмовник видання.

На його думку, цей варіант цілком прийнятний для білоруської влади - з огляду на очевидну нормалізацію відносин між країнами. «Але не прийнятний ФСБ РФ і, відповідно, КДБ РБ - вони навмисно затягують процес над Ю. Політикою і продовжують використовувати українського журналіста як інструмент шантажу», - додав він.

Для посилення тиску на журналіста його перевели в гірші умови, а дружині достроково анулювали дозвіл на проживання і змусили повернутися в Україну.

Майже всі кошти з дозволених 100 доларів Шаройко витрачає на ліки.

За цей час Шаройко схуд на 14 кг «і цим він явно відрізняється від тих в'язнів, які заявляли про голодування, але не втрачали, а навпаки - набирали вагу».

Як повідомляли, в Білорусі завершився суд над громадянином України Павлом Шаройком за звинуваченням у шпигунстві - він отримав 8 років позбавлення волі.

У березні президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий віддати Павла Шаройка Україні, але ""ому перешкоджає оточення".

Білоруського шпигуна Юрія Політику затримали в Україні. Він розпитував в українських ветеранів АТО, які воюють на Донбасі, про білорусів, а також наявність у ЗСУ протитанкових ракет і їхні характеристики. Його затримали 16 червня на виїзді в Білорусь із флешкою з секретною карткою. З 13 лютого в Чернігові розпочався суд у його справі.

Адвокати і представники Юрія Політики навмисно затягують процес в українському суді - наприклад, вимагаючи перекладу матеріалів і надання перекладача білоруської мови. Хоча Ю. Політика аж ніяк не білоруськомовний патріот.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram