ГоловнаСвіт

У Швеції секс без згоди визнали зґвалтуванням

Новий закон набуде чинності 1 липня.

У Швеції секс без згоди визнали зґвалтуванням
Фото: flickr.com

Швеція ухвалила новий закон, який встановлює, що будь-який сексуальний контакт без згоди одного із партнерів - навіть без застосування насильства чи погроз - є зґвалтуванням.

Новий закон набуде чинності 1 липня, повідомляє ВВС. Закон постановив, що обов'язковою умовою для сексуального контакту повинна бути чітко висловлена згода партнерів, і пасивність одного з них не може означати згоду.

За законом, прокурорам більше не потрібно буде доводити наявність насильницьких дій з боку ґвалтівника або те, що жертва перебувала у важкому стані, щоб довести факт зґвалтування у суді.

Крім того, новий закон вводить два нових звинувачення: ненавмисне зґвалтування і ненавмисне сексуальне насильство. Максимальне покарання в обох випадках - чотири роки ув'язнення.

Офіційна статистика показує, що частота сексуальних злочинів у Швеції зростає. В уряді стверджують, що ризики для молодих дівчат збільшуються, а більшість жертв не звертаються у поліцію. Під "сексуальним насильством" у Швеції розуміють цілу низку пов'язаних із сексом злочинів. Зґвалтування - лише один з них. Серед інших злочинів - плата за секс, домагання, непристойне оголення, сексуальна експлуатація, розбещення і торгівля людьми.

Більшість країн Європи досі визначають зґвалтування як сексуальний акт, вчинений із застосуванням насильства або погроз.

Країн, в яких секс без згоди одного партнерів вже вважається зґвалтуванням, крім Швеції, всього шість: це Великобританія, Ірландія, Бельгія, Люксембург, Німеччина та Кіпр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram