ГоловнаСвіт

Єврокомісія ухвалила рішення в антимонопольній справі проти "Газпрому"

Російський холдинг вирішили не штрафувати, але наклали низку зобов'язань.

Єврокомісія ухвалила рішення в антимонопольній справі проти "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Єврокомісія (ЄК) прийняла рішення в антимонопольній справі щодо "Газпрому", яку розслідували з 2012 року. Російський холдинг не оштрафували, але наказали дотримуватися низки юридично зобов'язувальних умов, повідомляють на сайті ЄК.

"Газпром", зі свого боку, повідомляє, що Єврокомісія прийняла його пропозиції.

Член Єврокомісії з конкуренції Маргрете Вестагер оголосила в середу про рішення Єврокомісії з приписом "Газпрому" про низку юридично зобов'язувальних умов щодо дотримання правил вільної циркуляції газу за конкурентними цінами на газовому ринку Центральної та Східної Європи.

"Прийняте сьогодні рішення знімає перешкоди, створені "Газпромом", які заважають вільному переміщенню газу в Центральній і Східній Європі. Крім того, наше рішення встановлює комплекс правил майбутньої поведінки "Газпрому", - сказала вона на прес-конференції в Брюсселі.

За її словами, ці правила зобов'язують "Газпром" "вжити позитивних заходів для посилення інтеграції газових ринків регіону та сприяти реалізації чинного внутрішнього ринку енергії в Європі". У разі дотримання цих умов Єврокомісія згодна врегулювати спір без штрафних санкцій.

"Прийняте сьогодні рішення не закриває справу. Навпаки, "Газпром" повинен почати сьогодні дотримуватися взятих зобов'язань", - підкреслила єврокомісар.

Ці зобов'язання опубліковано на сайті Єврокомісії. Йдеться про усунення контрактних перешкод для вільного переміщення газу. "Газпром" повинен відмовитися від усіх обмежень, які заважають його клієнтам перепродувати за межі національних кордонів куплений у нього газ.

Російська компанія зобов'язується полегшити газові потоки в напрямку ізольованих ринків Центральної та Східної Європи, а також із них; зокрема, мова про країни Балтії і Болгарію, що не мають достатньої структури інтерконекції.

Слід запустити структурований процес з метою гарантії конкурентоспроможності цін на газ, щоб вони відповідали рівню цін, що застосовуються на ринках Західної Європи, особливо що стосується платформ зрідженого газу.

Брюссель очікує, що "Газпром" усуне вимоги, що випливають з домінантної позиції на ринку постачань газу.

Виконання всіх цих зобов'язань відповідає стурбованість Європейської комісії стосовно конкуренції і її мети забезпечити вільну циркуляцію газу за конкурентними цінами в Центральній і Східній Європі, пояснюють у Брюсселі.

"Комісія вирішила зробити це юридичними зобов'язаннями для "Газпрому" (відповідно до статті 9 регламенту №1/2003 ЄС з питань антимонопольного регулювання"), - йдеться в комюніке Європейської комісії.

У ньому також вказується: якщо "Газпром" знехтує одним із цих зобов'язань, Єврокомісія може накласти на нього штраф у розмірі до 10% його світового обороту, "без необхідності доводити порушення правил конкуренції ЄС".

Нагадаємо, ЄК 2012 року ініціювала розслідування про потенційне порушення "Газпромом" антимонопольного законодавства Європейського Союзу, за підсумками якого у квітні 2015 року ЄК висунула офіційне Повідомлення про претензії (Statement of Objections).

ЄК назвала три можливі антиконкурентні практики, в яких підозрюють російську компанію: "Газпром", можливо, розділяв газові ринки, перешкоджаючи вільному потоку газу через територію держав-членів, можливо, перешкоджав диверсифікації постачання газу, а також міг встановлювати несправедливі ціни для своїх клієнтів, прив'язуючи ціни на газ до цін нафти".

"Газпром" 28 вересня 2015 року надіслав на адресу ЄК письмову відповідь на Повідомлення про претензії в рамках антимонопольного розслідування його діяльності в країнах ЄС, у якій не визнав себе винним за жодним пунктом, але, за твердженням ЄК, зобов'язався прибрати в контрактах усі бар'єри, що перешкоджають вільному перетоку газу на ринках Центральної і Східної Європи.

У середині березня 2017 року ЄК повідомила, що її влаштовують зобов'язання "Газпрому", але хоче ще почути думку клієнтів - до 4 травня 2017 року. Якщо зобов'язання ухвалять, то вони стануть для "Газпрому" юридично зобов'язувальними. Якщо компанія порушить ці зобов'язання, Єврокомісія може накласти штраф у розмірі до 10% глобальної виручки компанії без необхідності доводити, що компанія порушила антимонопольні правила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram