ГоловнаСвіт

ФБР заблокувало мережу з 500 тис. заражених комп'ютерів

Спецагенти вважають, що ботнет діяв в інтересах Росії.

ФБР заблокувало мережу з 500 тис. заражених комп'ютерів
Фото: pixabay.com

Федеральне бюро розслідувань США заблокувало сервер, який керував мережею з 500 тис. заражених комп'ютерів. Про це повідомляє американське видання Daily Beast.

Повідомляють, що співробітники ФБР намагалися запобігти діяльності VPN-фільтра, який пов'язаний з групою під назвою Fancy Bear. Це об'єднання американські спецслужби підозрювали у зломі серверів національного комітету Демократичної партії США 2016 року. У відомстві вважають, що група пов'язана з Росією.

У виданні зазначили, що дані компаній Cisco і Symantec, незалежно одне від одного, вказали на наявність шкідливої програми на комп'ютерах у 54 країнах.

За даними видання, VPN-фільтр використовував відомі вразливості для зараження домашніх офісних маршрутизаторів, створених Linksys, MikroTik, NETGEAR і TP-Link. Отримавши доступ до роутера, шкідлива програма може встановлювати цільові плагіни. Один модуль дозволяє хакерам переглядати інтернет-трафік жертви, щоб украсти облікові дані веб-сайту; інший підключається до протоколів промислових мереж, наприклад, в електричній мережі. Третій дозволяє зловмисникові виводити з ладу будь-який або всі заражені пристрої.

ФБР розслідує діяльність цієї мережі щонайменше із серпня 2017 року, коли один із постраждалих від злому добровільно надав спецагентам заражений домашній маршрутизатор і дозволив ФБР відстежувати мережевий трафік через цей роутер.

У Бюро виявили, що в разі перезавантаження роутера всі шкідливі плагіни зникають і зберігається тільки основний код шкідливого ПЗ. Іншими словами, пересічні користувачі можуть зупинити кібератаку, перевантаживши свої домашні маршрутизатори.

Нагадаємо, раніше в травні конгресмени-демократи Комітету з розвідки Палати представників США опублікували копії проплачених "фабрикою тролів" публікацій у Facebook, створених для впливу на американські вибори 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram