ГоловнаСвіт

У російських теленовинах із 10 новин про Україну тільки одна позитивна

Україні присвячена третина інформації.

У російських теленовинах із 10 новин про Україну тільки одна позитивна

У Росії третина інформації в російських телевізійних новинах присвячена Україні, але тільки одна з 10 новин - позитивна.

Про це заявив радник віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, член групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру Руслан Кавацюк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Міжнародні події в російських новинних програмах займають надзвичайно велику частину. Події в Україні, Європі, США можуть становити до 90% новинних телепрограм ... Говорять про Україну дуже багато, можна сказати, що серед усіх негативних новин, які є про інші країни, - третина присвячена Україні", - сказав Кавацюк на презентації моніторингу групи з аналізу гібридних загроз "Наратив російської пропаганди про Україну і Європі" в Києві.

За його словами, співвідношення негативних новин про Україну у другому півріччі 2017 року до позитивних на російських телеканалах становить 10 до 1.

Згідно з даними моніторингу, шість ключових наративів дають понад 90% негативних згадок про Україну на трьох найпопулярніших російських каналах. Зокрема, 33% контенту стосується "громадянської війни в Україні", 22% - неспроможності України як самостійної держави, 15% - "РФ допомагає Донбасу", 10% - наявності русофобії в Україні, 7% - "фашисти і радикали знищують Україну", 6% - "Україна - маріонетка Заходу".

"Завжди присутня принизлива комунікація про українців, як про "недолюдей". Російському населенню також нав'язується думка про те, що в Україні диктат радикальної меншини", - уточнив Кавацюк.

Моніторинг проводили з 1 липня 2014 року по 31 грудня 2017 року. За вказаний період було зафіксовано 15,4 тис. негативних повідомлень про Україну. Проводили аналіз цільових російських медіа, зокрема "Першого каналу", "НТВ", "Росія-1" і конкретних програм.

Нагадаємо, після подій Євромайдану і анексії Криму Україна залишається основною ціллю прокремлівської дезінформації.

У РНБО вважають, що Україна виграє інформаційну війну з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram