ГоловнаСвіт

Винищувач п'ятого покоління F-35 уперше застосували в бою

Літак з акцентом на стелс-технології коштує до 100 млн доларів.

Винищувач п'ятого покоління F-35 уперше застосували в бою
Фото: Lockheed Martin

Військово-повітряні сили Ізраїлю повідомили про перше застосування в бойовій операції американського багатофункціонального винищувача-бомбардувальника F-35.

Ізраїльські ВПС продемонстрували фотографії літаків у небі над столицею Лівану Бейрутом і повідомили, що винищувачі "завдали два авіаудари на двох різних фронтах". Точне місце атак і їх результати не називають.

"Як ви знаєте, ми щойно перемогли на "Євробаченні" з піснею "Toy" ("Іграшка"). Що ж, літаки F-35 - це не іграшка", - сказав командувач Військово-повітряними силами Ізраїлю Амікам Норкін.

Раніше ізраїльська авіація завдала кілька ударів по території Сирії.

Ізраїль першим з держав імпортував зі США новітній одномісний винищувач F-35. На сьогодні Ізраїль замовив 50 літаків, але може розширити замовлення до 75-ти.

В Ізраїлі F-35 відомі під єврейським ім'ям "Адір" ("Могутні").

Як зазначає кореспондент Бі-бі-сі в Єрусалимі Те Бейтман, заяви Ізраїлю про те, що він уперше використав цей винищувач у бою - ще до американців, - говорять про бажання продемонструвати військову міць на тлі загрози з боку Ірану.

Ізраїль заявляє, що його недавні авіаудари в Сирії були спрямовані проти іранських військових об'єктів і стали відповіддю на ракетний обстріл ізраїльських позицій на Голанських висотах.

У Сирії воюють кілька сотень іранських кадрових військових, яких Тегеран називає військовими радниками сирійської армії. Іран також скерував тисячі бійців-добровольців на підтримку сирійських урядових сил.

США надали Ізраїлю більше військової допомоги, ніж будь-яка інша країна у світі (близько 4 млрд доларів на рік), а закони США про торгівлю зброєю вимагають її постачання на Близький Схід в такому обсязі, щоб Ізраїль завжди мав військову перевагу в регіоні.

Винищувач F-35 створювався в рамках однієї з найдорожчих у світі оборонних програм і зазнавав критики як за дорожнечу, так і за бойову ефективність.

У грудні 2016 року, відразу після перемоги на президентських виборах, Дональд Трамп різко розкритикував нові винищувачі через їх високу вартість, яка сягає 100 млн доларів за одну одиницю техніки.

Після цього міністру оборони США Джеймсу Меттісу довелося виступити на захист оборонної програми зі створення нових літаків.

Програма із розробки винищувачів F-35 розрахована до 2070 року, а її загальна вартість оцінюється в 1,5 трлн доларів.

Низка експертів стверджують, що F-35 не вистачає маневреності, через що він не може протистояти у бою винищувачам F-16. Повідомлялося також про проблеми з оглядом з кабіни пілотів.

Аналітики зазначали, що творці літака робили акцент на стелс-технології, в результаті чого була дещо знижена бойова ефективність винищувача.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram