ГоловнаСуспільствоЖиття

Український журналіст Шаройко отримав понад 8 років колонії в Білорусі

Журналіста "Українського радіо" звинуватили у шпигунстві.

Український журналіст Шаройко отримав понад 8 років колонії в Білорусі
Фото: стопкадр видео

У Білорусі завершився суд над громадянином України Павлом Шаройком за звинуваченням у шпигунстві - він отримав 8 років позбавлення волі.

"Стаття, за якою засуджено Шаройка, передбачає від 7 до 15. Йому дали 8. У цей час він перебуває в СІЗО КДБ", - повідомив Кизим агентству "Українські новини".

"Белорусские новости" пишуть, що він не зміг уточнити термін покарання і дату винесення вироку. Кизим також повідомив, що зараз Шаройко в СІЗО КДБ. Днями його відвідував український консул, який повідомив, що на умови утримання засуджений не скаржиться.

Із Шаройком також бачилася його дружина. Зараз у неї добіг термін перебування в Білорусі, і вона поїхала в Україну, але буде приїжджати в Білорусь, щоб відвідувати чоловіка.

Нагадаємо, акредитованого в Білорусі кореспондента "Українського радіо" Шаройка затримали 25 жовтня 2017 року за звинуваченням у шпигунстві. Про його затримання стало відомо лише через три тижні, коли про це написав у фейсбуці голова Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія.

У КДБ Білорусі заявили, що Шаройко є співробітником кадрового апарату військової розвідки України і працював у Білорусі під прикриттям. За інформацією КДБ, він "створив агентурну мережу з громадян Білорусі, які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері". Його діяльність нібито координував співробітник Головного управління розвідки Міноборони України Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника українського посольства в Мінську.

Міністерство оборони України інформацію КДБ спростувало.

У березні президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий віддати Павла Шаройка Україні, але "йому перешкоджає оточення". Також повідомляли, що українського журналіста планують обміняти на білоруського шпигуна Юрія Політика, затриманого в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram