ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за середу, 3 квітня: ракетний удар по Харківщині, 54 бойових зіткнення, обстріли Сумщини

Бої на Бахмутському та Новопавлівському напрямках, 54 бойових зіткнення, ворожі обстріли, безпекова угода з Фінляндією. Яким запам’ятається 770-й день повномасштабної війни.

Головне за середу, 3 квітня: ракетний удар по Харківщині, 54 бойових зіткнення, обстріли Сумщини
Фото: Сергій Лисак

Надвечір 3 квітня російська армія вдарила ракетою по Мерефі у Харківській області.

Унаслідок російського удару поранення отримала 55-річна жінка, повідомила пресслужба Харківської окружної прокуратури.

Крім того, пошкоджень зазнали будівлі цивільного підприємства, сталась пожежа. Також вибиті вікна у будинках, пошкоджено дахи.

За попередніми даними, атака була здійснена протикорабельною ракетою Х-59МК.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що впродовж доби відбулось 54 бойових зіткнення.

Загалом ворог завдав п'ятьох ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 10 атак в районах Білогорівки Луганської області; Спірного, Андріївки, південно-східніше Виїмки та Кліщіївки Донецької області, де ворог намагався поліпшити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку наші захисники відбили вісім атак в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Яснобродівка, Первомайське та Невельське Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка та Урожайне, де ворог, за підтримки авіації,15 разів намагався прорвати оборону наших військ.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 3 квітня – в нашій новині.

Сьогодні, 3 квітня, російських обстрілів зазнали Юнаківська, Білопільська, Краснопільська, Великописарівська громади Сумської області.

Загалом упродовж дня росіяни здійснили 11 обстрілів Сумської області, під час яких пролунало 46 вибухів.

По Краснопільській громаді росіяни вдарили з мінометів та артилерії, а також скинули на неї КАБ. Внаслідок авіаудару один місцевий житель загинув, ще двоє, чоловік та його трирічна донька, були травмовані.

Більше інформації – в новині.

Президент Фінляндії та України Александр Стубб і Володимир Зеленський підписали сьогодні у Києві угоду про безпекову співпрацю та довгострокову підтримку. Угода чинна впродовж десяти років і посилює підтримку й захист України на шляху до членства в НАТО і ЄС.

Гельсінкі допомагатимуть Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватимуть українських військових.

Зеленський подякував Стуббу за новий, 23-й пакет допомоги нашій країні на суму 188 млн євро.

Таким чином, загальна сума підтримки, яку надала Фінляндія з початку повномасштабної агресії, наблизилася до 2 млрд євро. Крім того, Фінляндія готує чотирирічний план підтримки України. Бюджет на розвиток і відбудову становить 290 млн євро.

Прогрес у питанні створення спецтрибуналу для російського диктатора Володимира Путіна слід розглядати в динаміці. Про це сказав Генеральний прокурор України Андрій Костін у коментарі LB.ua.

Коментуючи заяву міністра закордонних справ Дмитра Кулеби щодо відсутності практичного прогресу у створенні трибуналу, Костін наголосив на складності дискусії щодо моделі суду. 

“Звісно, що ця робота не є простою — з часів Другої Світової ніхто в світі не здійснював кримінальне переслідування за злочин агресії на міжнародному рівні. Робимо все, аби врахувати позиції усіх партнерів і при цьому досягти головної мети — забезпечити повну відповідальність Росії за її злочини”, — сказав Костін. 

Генеральний прокурор підкреслив, що сьогодні обговорення спецтрибуналу перейшло на рівень дискусії щодо формату і особливостей. 

Докладніше – в новині.

Через загибель семи волонтерів у Смузі Гази низка благодійних організацій призупинити постачання їжі палестинцям, пише Associated Press.

“Смерть працівників World Central Kitchen у Смузі Гази загрожує зупинити зусилля США та інших країн з відкриття морського коридору для допомоги з Кіпру, щоб допомогти полегшити відчайдушну ситуацію на півночі Гази”, − зазначає видання.

За даними Кіпру, кораблі, навантажені приблизно 240 тоннами допомоги від благодійної групи, повернулися з Гази лише через день після прибуття.

Інші гуманітарні організації також призупинили роботу в Газі, заявивши, що пропонувати допомогу надто небезпечно.

Унаслідок удару по Газі загинули семеро волонтерів World Central Kitchen – благодійної організації, яка допомагає з продовольством людям у охоплених війнами та стихійними лихами країнах. Загиблими є громадяни Австралії, Польщі, Великої Британії, Канади, США і Палестини. Вони їхали в брендованій волонтерській машині після того як вивантажили на склад 100 тонн продовольства.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram