ГоловнаСуспільствоЖиття

На українсько-польському кордоні у черзі застрягли понад 11 тисяч вантажівок

Найбільше їх на КПП "Дорогуськ-Ягодин".

На українсько-польському кордоні у черзі застрягли понад 11 тисяч вантажівок
Фото: EPA/UPG

Понад 11 тисяч українських вантажівок застрягли на кордоні з Польщею по обидва боки. Найбільша черга на пункті пропуску "Дорогуськ-Ягодин" 2500 вантажівок.

Наразі польські автоперевізники блокують чотири пункти пропуску — "Медика-Шегині", "Дорогуск-Ягодин", "Хребенне-Рава-Руська" та "Корчова-Краківець". Водночас за непідтвердженою інформацією є наміри поширити блокування також на пункт контролю "Нижанковичі" - "Мальховіце". 

Про це свідчать дані Державної митної служби України.

Так, на пункті пропуску "Шегині" - "Медика", який польські перевізники блокують відсьогодні, пропуск автобусів та легковиків здійснюється у звичайному режимі, проте вантажні транспортні засоби не пропускають взагалі.

Перед "Медику" у напрямку "в’їзд в Україну" черга з вантажівок налічує близько 1500 авто. Зі сторони України реальна черга відсутня, але у системі "еЧерга" в очікуванні можливості перетнути кордон перебуває близько 1000 вантажних автомобілів.

Пункт пропуску "Рава-Руська" - "Хребенне" також заблоковано. Черга вантажних автомобілів на польській стороні становить 600 авто. У системі "еЧерга" наразі зареєстровано 1022 вантажівки.

Також триває блокування роботи пункту пропуску "Краківець" - "Корчова". Черга у напрямку "в’їзд в Україну" з вантажних автомобілів на польській стороні налічує понад 1700 одиниць.

Польські перевізники також блокують МПП "Ягодин" - "Дорогуск". Станом на ранок четверга перед цим пунктом пропуску накопичилося 800 вантажівок на в'їзд, на виїзд очікує 100 транспортних засобів. У системі "еЧерга" зареєстровано 2239 вантажних автомобілів на виїзд з України.

"Водночас за непідтвердженою інформацією є наміри поширити блокування також на пункт контролю "Нижанковичі" - "Мальховіце". Там електронна черга з вантажних автомобілів на виїзд з України зросла з 1300 до 2000 автомобілів", – зазначили  у Митній службі. 

Нагадаємо, нещодавно організатор блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною Рафал Меклер повідомив про плани продовжити акцію. Блокаду хочуть продовжити до 1 лютого наступного року. До акції протесту польських далекобійників на кордоні з Україною сьогодні приєдналися і фермери.

Раніше віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін заявив, що Україна і Польща готуються судитися із протестувальниками, які заблокували рух транспорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram