ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ викрила нардепа, який за $50 тис. обіцяв "відмазати" іноземця від екстрадиції

За даними джерел, йдеться про Сергія Алєксєєва ("Євросолідарність"). 

СБУ викрила нардепа, який за $50 тис. обіцяв "відмазати" іноземця від екстрадиції
Обшуки
Фото: Андрій Костін у Facebook

Чинний народний депутат пропонував "відмазати" іноземця від екстрадиції за "винагороду" в $50 000, заявили в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, парламентар "гарантував" використати власні зв’язки у суді, щоб там скасували рішення Державної міграційної служби України про відмову у наданні іноземцю статусу біженця. СБУ не повідомляє прізвища нардепа, але, за даними джерел LB.ua, йдеться про Сергія Алєксєєва ("Євросолідарність").

Співробітники СБУ задокументували факт отримання нардепом 20 тис. дол США – першої частини грошової винагороди, і викрили його на одержані другого "траншу" у розмірі 30 тис. дол США.

Фото: Андрій Костін у Facebook

Фото: Андрій Костін у Facebook

Генеральний прокурор Андрій Костін, який за законом має особисто підписувати оголошення підозр народним депутатам, додав, що гроші депутат вимагав у громадянина Німеччини. 

"Кричущий факт, що цей нардеп — ще й голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності. Тобто мав би працювати заради дотримання Закону", – наголосив генпрокурор. 

На підставі зібраних доказів генеральний прокурор санкціонував оголошення парламентарю про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах).

Служба безпеки також оприлюднила аудіо перехоплених розмов підозрюваного із іноземцем. Депутат обіцяв, що рішення (очевидно, про екстрадицію), має скасувати суд першої інстанції. Він також підтвердив, що перші 20 000 хабаря йому жде принесли.

У пресслужбі політсили заявили, що розцінюють нічні обшуки у народного депутата Алєксєєва як "продовження провокацій і тиску" на представників "Євросолідарності". У повідомленні додали, що під час обшуку було вилучено закордонні паспорти, телефони, гроші. "ЄС" заявила, що це "продовження політичних провокацій, спрямованих на дискредитацію політичної сили і залякування її представників та перешкоджання діяльності народного депутата".

У Центрі протидії корупції звернули увагу, що виклад правопорушень у релізі правоохоронців більше вказує на підбурювання до дачі хабаря (ст.369) або на зловживання впливом (ст.369-2), а не шахрайство (ст.190). 

"Якщо це дійсно так, то тоді цю справу мало б розслідувати НАБУ, а не ДБР і СБУ. Не хотілося б, щоб у майбутньому неправильна кваліфікація призвела до того, що справ просто розвалиться в суді. Не варто також забувати, що керівника ДБР Суханова повʼязують з Татаровим. А справу самого Татарова зливали якраз через СБУ", – зазначили активісти. 

Сергій Алєксєєв був обраний народним депутатом двічі. У 2019 році від партії "Європейська солідарність" (№20 у списку, член партії). Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. Заступник члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї ОБСЄ.

У 2014 був народним депутатом від БПП (№55) у списку. Був заступником голови Комітету з питань правової політики і правосуддя.

За даними Руху ЧЕСНО, до того вів юридичну діяльність, а в 2005 – був радником з юридичних питань тодішнього міністра палива та енергетики Івана Плачкова. Також був помічником на громадських засадах нардепки 5-го скликання ексрегіоналки Людмили Кириченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram