ГоловнаСуспільствоЖиття

Кіберфахівці запобігли спробам зламу Е-системи у галузі будівництва (уточнено)

До організації оборудок причетні високопосадовці Національної спілки архітекторів та органів влади.

Кіберфахівці запобігли спробам зламу Е-системи у галузі будівництва (уточнено)
Фото: Рада національної безпеки і оборони України

Кіберфахівці Служби безпеки викрили і зупинили зловмисників, які намагалися легалізувати незаконні забудови шляхом несанкціонованого доступу до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Про це повідомила пресслуба Міністерства інфраструктури.

Також встановлено, що зловмисники видавали підроблені сертифікати атестації архітекторів.

За даними спецслужби, до організації оборудок причетні високопосадовці Національної спілки архітекторів України та органів державної влади, місцевого самоврядування, а також окремих комерційних структур.

"Ми вчасно викрили незаконну схему і не дозволили зловмисникам зламати державну електронну систему. Мова йде не про звичайний кібер-злам, а про злочин, який міг би привести до дуже серйозних наслідків у майбутньому. Якби не реакція СБУ, в Україні могли б узаконити сотні «проблемних» забудов, які були зведені з порушенням чинних вимог і стандартів. А це – ризик техногенних аварій та інших надзвичайних ситуацій. А значить – і ризик для тисяч українців", - зазначив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Зловмисники намагались незаконно отримати гроші через підробку та продаж дозвільних документів представникам будівельного бізнесу. Серед викритих махінацій – незаконні реєстрації об’єктів, які мають порушення державних будівельних норм.

Протиправна діяльність могла призвести до техногенних аварій та інших надзвичайних ситуацій на території "проблемних" новобудов.

Інший факт, задокументований СБУ, – схема видачі підроблених сертифікатів професійної атестації архітекторів. Для цього представник Національної спілки архітекторів передав підконтрольній комерційній структурі свій електронний підпис для входу в електронну систему.

"Таким чином, зловмисники отримали доступ до незаконного «редагування» раніше виданих сертифікатів, в яких змінювали дати і персональну інформацію «атестованого» архітектора. Потім за гроші продавали підробку замовникам як новий документ", - пояснили в СБУ.

Наразі Департамент кібербезпеки надав відповідні рекомендації фахівцям Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації, які дозволили усунути наявні прогалини в електронній системі.

Доповнено заявою Національної спілки архітекторів України. Президент спілки Олександр Чижевський заперечив підробку сертифікатів архітекторів, кіберзлам системи і предачу зловмисникам електронного підпису для входу в систему. Він стверджує, що на брифінгу поширли недостовірну інформацію щодо спілки.

"В завершення, ще раз заявляю – корупційної складової в діяльності НСАУ в цілому і в тому, що стосується професійної атестації – немає і не може бути. А натяки про “спецслужби російської федерації” поруч з ім’ям Національної спілки архітекторів України – найбільшої професійної громадської організації з 80-річною історію, члена Міжнородного Союзу архітеторів та асоційованого члена архітектурної ради Європи, яка всі часи займає патріотичну позицію, вважаємо за межею моралі, честі та гідності, які мали би бути притаманними працівникам Служби безпеки України та пану Міністру", – заявив він.

Чижевський додав, що під час слідчих дій у працівників Спілки вилучили техніку, електронні ключі, а в нього особисто – мобільний телефон.

"Це приклад вже реального перешкоджання та унеможливлення нашої роботи", – вважає він. 

Нагадаємо, у смартфонах українців знайшли 33 застосунки, які розроблені Росією та Білоруссю і працюють на ворога.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram