ГоловнаСуспільствоВійна

​Російські кораблі в Одеському порту потопили цивільне судно, яке не погодилося стати живим щитом (оновлено)

Рятувальну операцію припинили через обстріли.

Російські окупанти завдали вогневого удару по торговому судну Helt, яке стояло біля входу в Одеську затоку. Судно розкололося та пішло на дно, повідомляє одеське видання "Думська".

HELT
Фото: facebook.com/DPSUkraine
HELT

Екіпаж судна складався із шести осіб – чотирьох українців і двох росіян. За інформацією "Думської", двоє із них – кок і боцман – зуміли врятуватися на плоту. Моряки перебувають у рятувальній шлюпці та намагаються веслувати до берега.

"Рятувальна операція за допомогою сил МПЗЗС (правила запобігання зіткненню суден у морі – універсальний міжнародний договір, учасниками якого є 153 держави, в тому числі Україна. – Ред.) неможлива: порт перебуває під прицілом російських кораблів і будь-який вихід у море на порятунок екіпажу може призвести до втрати суден", – сказано в публікації.

Учора кораблі РФ вимагали від судна зайти в небезпечну зону Чорного моря, щоб прикритися ним, як щитом. Інакше вони погрожували відкрити вогонь.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко підтвердив інформацію про жертви серед екіпажу.

"03.03.2022 р. через відмову увійти в морський порт міста Одеса, на заміновану частину Одеської акваторії, двома ракетами нижче за ватерлінію було потоплено торгове судно Helt, яке ходило під прапором Панами, в районі Тендрівської коси", – повідомив він.

Оновлення. Державна прикордонна служба підтвердила, що Helt пішов на дно. 

Прикордонники отримали голосові повідомлення, якими обмінювався боцман з представником судновласника.

"Знайте, во всем виновата Россия, войну они затеяли и подбомбили HELT тоже они", – таке повідомлення відправив боцман підбитого корабля, не знаючи, чи вдасться йому та команді врятуватися.

Згідно з отриманими повідомленнями боцман та кок врятувалися і намагалися розшукати решту екіпажу.

Тим часом суховантаж повністю затонув. Проводити рятувальну операцію погрозами відкриття вогню.

У МВС повідомили, що шістьох членів екіпажу HELT, із яких двоє росіянин і четверо українців, врятовано і доставлено на берег.

У відомстві нагадали, що з початку російського вторгнення в Україну флот агресора обстріляв уже 5 цивільних суден, одне з яких повністю потопив, на іншому, з вантажем 600 т дизпалива, кілька днів триває пожежа, яку не дають гасити загарбники.

Крім того, у заручниках загарбників залишаються три цивільні судна, які не можуть рухатися через погрози від росіян щодо застосування зброї.

Нагадаємо, 2 березня від ракетного удару по іноземному судну поблизу Ольвії загинув громадянин Бангладеш. Судно Banglar Samriddhi зайшло до миколаївського порту 23 лютого і стояло в очікуванні навантаження, без можливості виходу через обмеження ВМС РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram