ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВООЗ призупинила клінічні випробування гідроксихлорохіну для лікування COVID-19

Препарат потенційно небезпечний для серцево-судинної системи.

ВООЗ призупинила клінічні випробування гідроксихлорохіну для лікування COVID-19
Фото: zeenews.india.com

Всесвітня організація охорони здоров'я з міркувань безпеки припинила клінічні випробування гідроксихлорохіну і хлорохіну як потенційних ліків проти COVID-19.

Про це пише BBC.

Проаналізувавши дані 96 тисяч пацієнтів із 671 лікарні по всьому світу, вчені прийшли до висновку, що хлорохін і його похідне, гідроксихлорохін, потенційно небезпечний тим, що може викликати ускладнення в серцево-судинній системі. Ймовірність виникнення серцевої аритмії в тих, хто брали антималярійний препарат була значно підвищена.

ВООЗ, яка й раніше застерігала від використання препарату крім як у клінічних випробуваннях, зараз вирішила зупинити і їх, поки виконавча група, що відповідає за безпеку препаратів, не вивчить усі доступні на цей момент матеріали.

При цьому, заявили у ВООЗ, хлорохін і гідроксихлорохін як і раніше безпечні для лікування малярії та деяких аутоімунних захворювань.

Гідроксихлорохін – більш пізній і менш токсичний варіант препарату хлорохін й має більш виражену противірусну та протизапальну дію. Хлорохін зазвичай призначають для лікування малярії, деяких протозойних інфекцій, ревматоїдного артриту й червоного вовчака.

Обидва ці препарати мають кардіотоксичність і можуть викликати аритмію й тахікардію, особливо в пацієнтів із наявними серцево-судинними захворюваннями.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я України раніше включило гідроксихлорохін у протокол лікування COVID-19. Препарат не розрахований на самолікування й його можна застосовуватися тільки за рішенням лікарів.

На початку травня Індія подарувала Україні 30 тисяч таблеток гідроксихлорохіну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram