ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Препарат від малярії гідроксихлорохін збільшує смертність пацієнтів з COVID-19

МОЗ України включило гідроксихлорохін у протокол лікування COVID-19.

Препарат від малярії гідроксихлорохін збільшує смертність пацієнтів з COVID-19
Фото: zeenews.india.com

Препарат від малярії і ревматологічних захворювань гідроксихлорохін при лікуванні COVID-19 збільшує ризик летального результату. Про це свідчать результати дослідження, проведеного фахівцями з Гарвардського медичного департаменту, лікарні Brigham and Women's Hospital у Бостоні, а також фахівцями з 671 госпіталю у різних країнах світу.

Вчені також виявили, що у багатьох людей, які вживали препарат хлорохін (похідний від гідроксихлорохіну) спостерігалася аритмія.

Результати дослідження у п'ятницю оприлюднив науковий медичний журнал The Lancet, пише Голос Америки.

Дослідники проаналізували медичну історію 96 тисяч осіб з підтвердженим діагнозом COVID-19, на території шести континентів. Дослідження проводили з 20 грудня по 14 квітня. За цей час 10 700 пацієнтів, що приймали хлорохін або гідроксихлорохін, померли у лікарні.

Взявши до уваги різні чинники: вік, расу, стать пацієнтів, - дослідники дійшли висновку, що ці препарати збільшували ризик смертності на 34%, а ризик серцевої аритмії - на 137%.

Напередодні президент США Дональд Трамп заявляв, що вже понад тиждень щодня приймає гідроксихлорохін попри застереження Управління США з нагляду за якістю продуктів і медичних засобів.

Нагадаємо, що наприкінці березня глава комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що Україна веде переговори про постачання препаратів з діючою речовиною гідроксихлорохін, які показані, зокрема, для лікування малярії, і продемонстрували ефективність при лікуванні COVID-19.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) заявляло, що доказів безпечності та ефективності гідроксихлорохіну для боротьби з коронавірусом немає. FDA закликало не використовувати ці ліки поза лікарнями.

МОЗ України включило гідроксихлорохін у протокол лікування COVID-19. Препарат не розрахований на самолікування і може застосовуватися тільки за рішенням лікарів. Ефективність гідроксихлорохіну у лікуванні хворих на COVID-19 зараз ретельно вивчається у багатьох країнах, зокрема у США і країнах ЄС.

У квітні уряд Індії вирішив подарувати Україні 30 тисяч таблеток гідроксихлорохіну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram