ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ затвердило єдиний протокол лікування хворих COVID-19

До кожного з методів указані протипоказання.

МОЗ затвердило єдиний протокол лікування хворих COVID-19
Фото: facebook/Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом

Міністерство охорони здоров'я України запровадило єдиний державний протокол лікування хворих COVID-19. Документ ініційований главою МОЗ Максимом Степановим, повідомили на сайті відомства.

"Уже зараз всі медики країни отримують чіткий алгоритм лікування хворих. На жаль, від цього вірусу немає вакцини або ліків. Більш того, не застрахований ніхто, і захворіти може кожен", - заявив Степанов.

За його словами, стандарт лікування в Україні базується на досвіді країн, які мають ефективні напрацювання в боротьбі з коронавірусом.

Протокол призначено для всіх лікарів, які лікують пацієнтів з COVID-19, і має алгоритм призначення і застосування ліків для лікування груп пацієнтів при середньотяжкому, тяжкому і критичному перебігу хвороби.

У документі, серед іншого, йдеться про те, що дорослих пацієнтів, які мають середню важкість перебігу хвороби і перебувають в групі ризику важкого і критичного перебігу, слід лікувати спочатку гідроксіхлоріном, якщо немає протипоказань, в дозуванні 400 мг в разі підозри і діагнозу, 400 мг через 12 годин, далі по 200 мг двічі на день до 5 днів.

Для важких хворих необхідна оптимальна підтримувальна терапія в лікарняній палаті або реанімації, забезпечення киснем. Має розглядатися застосування антибіотиків або протигрибкових засобів.

Пацієнтів у критичному стані, серед іншого, необхідно утримувати в відділенні інтенсивної терапії, застосовувати механічну вентиляцію і відстежувати вторинні бактеріальні інфекції.

До кожного з методів лікування прописані протипоказання.

Нагадаємо, заступник міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що  наступного тижня в Україні має розпочатися серійне виробництво тестів на коронавірус. Досі Україна їх імпортувала або отримувала у вигляді гуманітарної допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram