ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Українські полярники 24-ї антарктичної експедиції повернуться додому наступного тижня

Зі станції "Академік Вернадський" вони вирушили ще 24 квітня.

Українські полярники 24-ї антарктичної експедиції повернуться додому наступного тижня
Действующая украинская антарктическая станция Академик Вернадский
Фото: Википедия

Із Чилі в Україну вдалося відправити учасників річної 24-ї Української антарктичної експедиції. Разом з ними додому повернуться члени сезонного загону зі станції "Академік Вернадський", повідомили в Міністерстві освіти і науки.

Полярники вилетіли з аеропорту Сантьяго в ніч на 15 травня. На початку наступного тижня очікується їхнє прибуття в Київ.

"У період карантину та за відсутності регулярних рейсів нам вдалося майже неможливе: українські полярники летять додому. Це результат неймовірної роботи команди нашого центру, посольств України в Чилі та Бразилії, партнерів і підрядників. Попереду в наших хлопців і дівчат ще багато годин перельотів і пересадок, але ми вже з нетерпінням чекаємо їх у Києві", - повідомив директор Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Зі станції "Академік Вернадський" полярники вирушили ще 24 квітня. Зимувальний загін працював там майже 13 місяців, сезонний - близько трьох. 2 травня, після перетину найбільш штормового місця планети - протоки Дрейка, учасники експедиції прибули в порт Пунта-Аренас у Чилі. Кілька днів тому вони прилетіли в столицю Чилі, Сантьяго.

Після повернення в Україну полярники пройдуть двотижневу самоізоляцію.

Нагадаємо, що на українській антарктичній станції "Академік Вернадський" помер один з учасників 25-ї експедиції - кухар Василь Омелянович. За попередньою інформацією, він наклав на себе руки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram