ГоловнаСуспільствоВійна

Пандемія негативно впливає на боєздатність армії, - експерт

Коронавірус створив нову реальність для бойових дій, каже Сергій Згурець.

Пандемія негативно впливає на боєздатність армії, - експерт
Сергей Згурец
Фото: Макс Требухов

Пандемія негативно впливає на боєздатність армії. Це суперечить самій структурі армії, яка має бути компактною і мобільною, а вірус атакує структури, які є зосереджені. Про це заявив Сергій Згурець, член Правління Українського інституту безпекових досліджень (УІБД), директор інформаційно-консалтингової компанії «Дефенс Експрес», в ході оонлайн-круглого столу, організованого спільно Інститутом Горшеніна та УІБД.

“Люди, які працюють разом, найбільше попадають під таку загрозу. Тобто, пандемія знижує боєздатність армії, це вже відчули всі підрозділи усіх країн”, - підкреслив експерт.

Серед викликів, які стосуються всіх армій сучасного зразку, Сергій Згурець виокремив такі:

  • суттєво скасовуються заходи міжнародної співпраці, що погіршує рівень навчання. Пандемія вплине на структуру армії. “Ми тепер більше будемо чути про те, що потрібно розширювати медичні підрозділи, чи підрозділи, які здійснюють РХБ-захист, ці напрямки будуть достатньо актуальними”, - зазначив експерт.

  • пандемія підштовхує армію до виконання поліцейських функцій. І це несе у собі ризики щодо обмеження певних громадянських свобод і прав: “Виникає питання: що важливіше? Потенціал поліцейських армій чи громадянські свободи?”

  • Пандемія збільшить вимоги до того, що країни повинні мати більші мобілізаційні і стратегічні резерви. “Тому що зараз ситуація і з масками, і з забезпеченням змушує усіх звертати більше уваги на на власний потенціал,” - заявив експерт.

Також Сергій Згурець зазначив: “Можна спрогнозувати, що у перспективі будуть зменшені витрати на оборону, тому що сегмент медицини почне бути пріоритетним. І деякі країни, аби ліквідувати наслідки пандемії, почнуть робити ставку на інші напрямки. Але у будь-якому разі все це ми відчуємо згодом, а зараз ми говоримо про те, що ми перебуваємо в унікальній ситуації. Наші збройні сили повинні, з одного боку, виконувати функції як структура, яка повинна бути потужною, захищати він зовнішнього агресора, а країна має бути настільки потужною, щоб забезпечити функціонал всього цивільного населення держави. І так само Збройних Сил”.

Проте, наголосив експерт, Україна знаходиться у суттєво унікальній ситуації у порівнянні з іншими країнами Європи, “тому що у нас загроз є значно більше”.

“Боротьба з коронавірусом для війська – це, умовно кажучи, нове операційне середовище. Це нова реальність, в якій потрібно вести бойові дії. І тут головний тягар лягає на командирів. Окрім лінійних викликів з’являються нові – вірус як загроза, певний перелік заходів, яким чином цьому протидіяти, щоб забезпечити спроможність свого підрозділу виконувати бойові завдання в цих нових умовах. І це завдання не адміністративне, не медичне, а військове, яке покладається на командира. Командир має забезпечити довіру до себе, поінформованість підлеглих, керованість підрозділу, і знайти доведення інформації своїм підрозділам, як діяти в цих умовах, не чекаючи інформації зверху чи коли медики знайдуть засоби, які мінімізують ризики. Це новий виклик для військового в новому операційному середовищі”, - констатував Сергій Згурець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram