ГоловнаСуспільствоЖиття

Українською мовою вдома розмовляють майже втричі більше українців, аніж російською, - опитування

37,3% жителів України розмовляють удома державною мовою.

Українською мовою вдома розмовляють майже втричі більше українців, аніж російською, - опитування
Фото: Сергей Нужненко

37,3% жителів України розмовляють удома в сім'ї, як правило, винятково українською мовою, а 13,5% - винятково російською.

Про це свідчать дані опитування, проведеного "Центром соціального моніторингу" і Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка з 24 по 28 січня 2020 року, передає "Інтерфакс-Україна".

Так, переважно українською мовою вдома розмовляють 11% респондентів (48,3% разом з тими, хто винятково українською), а переважно російською - 14,5% (28% разом з тими, хто винятково російською). Однаково часто російською і українською говорять 23,7% опитаних.

Відзначають, що в рамках дослідження було опитано 2003 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,24% з імовірністю 0,95.

Нагадаємо, українці також вважають, що в робочий час чиновники повинні розмовляти українською мовою.

25 квітня минулого року Верховна Рада з 17-ї спроби проголосувала за новий закон про забезпечення функціонування державної мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram