ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Держлікслужба заборонила препарат для наркозу після смерті пацієнтки в Кам'янському

Держлікслужба заборонила препарат для наркозу після смерті пацієнтки в Кам'янському
Пациента готовят к операции
Фото: wikipedia.org

Держлікслужба заборонила низку серій препарату "Дипрофол" для загального наркозу після смерті пацієнтки в Кам'янському.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

20 грудня відомство створило комісію з перевірки серйозних побічних реакцій, зафіксованих після застосування препарату в лікарні міста Кам'янське Дніпропетровської області.

Для перевірки якості, ймовірної фальсифікації або порушення холодового ланцюга під час зберігання і перевезенні ліків, Держлікслужба заборонила ряд серій препаратів, які застосовувалися в міській лікарні №9 Кам'янського та у Вінницькій міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги.

Це стосується не тільки "Дипрофолу" (серії 19000015, 18000241), а й низки інших препаратів: "Дитилін-Біолік", "Дитилін-Дарниця", "Атракуріум-Ново", "Фентаніл", "Фентаніл Калцекс", "Сибазон" , "Атропін-Дарниця".

Крім того, відібрано та скеровано в лабораторію архівні зразки "Дипрофолу" цих серій.

Держлікслужба вилучила зразки цих лікарських засобів з аптек та аптечних пунктів, де пацієнти могли б їх придбати.

Нагадаємо, що в грудні 2019 року в Кам'янському після застосування лікарського засобу "Дипрофол" постраждало семеро пацієнтів. Один з них помер.

За інформацією фармкомпанії "Фармак", за сім років присутності на ринку нарікань на препарат для загального наркозу "Дипрофол", застосований у лікарні Кам'янського (Дніпропетровська обл.) не було. Цей препарат на ринку України з 2013 року. Щороку для ринку України випускається 350-400 тис. ампул і 10 тис. флаконів 1- відсоткової емульсії, а також близько 30 тис. флаконів 2% -відсоткової емульсії. Лікарський засіб поширюється по всій Україні через національних і регіональних дистриб'юторів.

У компанії стверджують, що за сім років присутності цих ліків на ринку України претензій щодо їхньої якості не було. Побічних явищ, які були зафіксовані у пацієнтів клінічної лікарні Кам'янського, зареєстровано не було.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram