ГоловнаСуспільствоЖиття

Закревська продовжить голодування до ухвалення Радою правки для поновлення розслідування справ Майдану

Адвокатка пояснила, від кого залежить створення нового слідчого управління.

Закревська продовжить голодування до ухвалення Радою правки для поновлення розслідування справ Майдану
Фото: Макс Требухов

Адвокат сімей Небесної Сотні Євгенія Закревська продовжуватиме голодування, оголошене 21 листопада, доки Верховна Рада не проголосує за поправку, яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти в ДБР без конкурсу і відновити розслідування. Про це вона повідомила кореспондента LB.ua.

"Так, хоча б до прийняття правок. Я сподіваюся, що побачу зрушення щодо збільшення штату [слідчих] або для створення управління почнуться якісь дії ... Рябошапка [генпрокурор] тут ні при чому. За поданням Кабміну вирішується питання про створення управління, але збільшення штату - це директор ДБР", - зазначила правозахисниця.

Адвокатка пояснила, що після подання Кабміну створення управління повинен схвалити президент.

"Все одно необхідно створити це управління, для цього не потрібні правки в закон", - підкреслила Євгенія Закревська.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року органи прокуратури остаточно втратили слідчі функції, і справи Майдану повинні перейти частково до Державного бюро розслідувань, а частково - до Національного антикорупційного бюро.

Однак слідство у справах Майдану може призупинитися на невизначений час, тому що Рада не встигла проголосувати необхідні поправки в закон про ДБР і повернутися до цього питання зможе тільки 3 грудня. При цьому депутати прийняли принципове рішення достроково звільнити директора ДБР Романа Трубу і його заступників.

Сергія Горбатюка, який очолював створене спеціально для розслідувань справ Майдану Управління спецрозслідування ГПУ, звільнив новий генпрокурор Руслан Рябошапка. Про те, в якому стані нині перебувають справи Євромайдану, можна прочитати в інтерв'ю "Атестація зупинила не тільки розслідування справ Майдану, а й усю роботу Генеральної прокуратури" з Сергієм Горбатюком.

21 листопада адвокатка сімей Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування до того моменту, поки не буде проголосовано поправку, яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти в ДБР і продовжити розслідування.

27 листопада генпрокурор Руслан Рябошка заявив, що слідство у справах Майдану не зупинено, ГПУ проводить інвентаризацію справ і передає кримінальні провадження в інші органи слідства. 

Раніше він в інтерв'ю "Суспільство вимагає крові. Суспільство вимагає посадок" для LB.ua розповідав, чому пропонував адвокатові сімей Небесної Сотні Євгенії Закревській очолити департамент, який буде розслідувати справи Майдану. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram