ГоловнаПолітика

Рябошапка: "Слідство у справах Майдану не зупинено, триває інвентаризація"

ГПУ передає кримінальні провадження в інші правоохоронні органи.

Рябошапка: "Слідство у справах Майдану не зупинено, триває інвентаризація"
Фото: Макс Левин

Слідство у справах Майдану не зупинено, Генеральна прокуратура України закінчує інвентаризацію кримінальних проваджень і передає їх в інші органи досудових розслідувань. Про це на засіданні Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності заявив генеральний прокурор Руслан Рябошапка, передає кореспондент LB.ua.

Державному бюро розслідувань передають 55 справ, НАБУ - 35, Нацполіції - 16, Службі безпеки України - одне кримінальне провадження.

"Відповідно, ті справи, які передають у ДБР, велика їх частина пов'язана з насильницькими злочинами, вбивствами або пораненнями. Ми закінчуємо інвентаризацію цих проваджень", - повідомив Рябошапка, відзначивши, що цей процес завершиться приблизно до 29 листопада.

"Що стосується ситуації зараз, то є частина процесуальних слідчих дій, які ми можемо зробити силами прокурорів, наприклад, деякі слідчі експерименти ми можемо зараз провести, не відкладаючи їх до моменту фізичної передачі справ, щоб не втрачати час. Таким чином, слідство не зупиняється, найнеобхідніші дії ми робимо вже зараз", - заявив Рябошапка.

Раніше генеральний прокурор в інтерв'ю "Суспільство вимагає крові. Суспільство вимагає посадок" для LB.ua розповідав, чому пропонував адвокату сімей Небесної Сотні Євгенії Закревській очолити департамент, який буде розслідувати справи Майдану.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року органи прокуратури остаточно втратили слідчі функції, і справи Майдану повинні перейти частково до Державного бюро розслідувань, а частково - до Національного антикорупційного бюро.

Однак слідство у справах Майдану може призупинитися на невизначений час, тому що Рада не встигла проголосувати необхідні поправки в закон про ДБР і повернутися до цього питання зможе тільки 3 грудня. При цьому депутати прийняли принципове рішення достроково звільнити директора ДБР Романа Трубу і його заступників.

Сергія Горбатюка, який очолював створене спеціально для розслідувань справ Майдану Управління спецрозслідування ГПУ, звільнив новий генпрокурор Руслан Рябошапка. Про те, в якому стані нині перебувають справи Євромайдану, можна прочитати в інтерв'ю "Атестація зупинила не тільки розслідування справ Майдану, а й усю роботу Генеральної прокуратури" з Сергієм Горбатюком. 

21 листопада адвокат сімей Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування до того моменту, поки не буде проголосована поправка, яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти в ДБР і відновити розслідування.

Голодування підтримали ще щонайменше семеро осіб, серед яких - активіст і волонтер Олексій Цимбалюк, адвокат і колега Закревської Марина Ліліченко, потерпіла у справі Майдану Любомира Кеплер, координатор волонтерської програми партії "Голос" Микола Виговський, ветеран АТО і поет Микола Музика, а також Михайло Шекета та Микола Королович з Мукачева, які підтримують зв'язок з Закревською щодня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram