ГоловнаСуспільствоЖиття

Зісельс відкинув дані Антидифамаційної ліги про високий рівень антисемітизму в Україні

За три роки в Україні не було жодного нападу на ґрунті антисемітизму.

Зісельс відкинув дані Антидифамаційної ліги про високий рівень антисемітизму в Україні
Йосиф Зісельс
Фото: Эспрессо TV

Виконавчий співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад України Йосип Зісельс відкинув дані Антидифамаційної ліги (АДЛ) про високий рівень антисемітизму в Україні.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Україна - це держава з одним із найменших рівнів прояву антисемітизму і у світі, і в Європі", - сказав він у середу.

За словами Зісельса, за останні три роки в Україні не було жодного нападу на ґрунті антисемітизму.

"Для порівняння скажу вам, що в західноєвропейських країнах такі напади обчислюються десятками на рік, 50-60-70 нападів. Це Німеччина, Франція, Бельгія, Великобританія, Сполучені Штати", - зазначив експерт. У 2005-2007 роках, коли в Україні був пік проявів ксенофобії й антисемітизму, фіксували до 8 фізичних нападів на рік.

"Позаторік були 24 випадки [вандалізму на ґрунті антисемітизму], у 2018 році - 12 випадків, цього року те, що що сталося з пам'ятником Шолом-Алейхему, - це 11-й випадок загалом по Україні... І це мінімальний рівень за два-три десятиліття, протягом яких ми цим займаємося", - сказав він.

Коментуючи дані АДЛ, Зісельс підкреслив, "що це просто абсурдні результати, які інтерпретуються неправильно замість того, щоб дуже ретельно це вивчити і побачити те, що бачимо ми вже багато років - що рівень дуже низький".

На його думку, АДЛ у своїх дослідженнях, по-перше, використовує дуже застарілу методику, по-друге, застосовує її в різних країнах, які мають різну ідентичність, і тому їх громадяни по-різному сприймають питання цієї організації.

Нагадаємо, що минулого тижня низка українських ЗМІ з посиланням на The Associated Press опублікували новину про те, що Україна займає другий місце за рівнем антисемітизму в Європі.

Це саме агентство раніше опублікувало фейк про перейменування вулиці в Києві на честь колаборанта нацистів і змушене було потім публікувати спростування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram