ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін затвердив програму медичних гарантій з безкоштовним лікуванням дітей і пологами

Оплачувати їх буде Національна служба здоров'я.

Кабмін затвердив програму медичних гарантій з безкоштовним лікуванням дітей і пологами
Фото: Информ-UA

Кабінет Міністрів затвердив Програму медичних гарантій, згідно з якою отримання деяких медпослуг, у тому числі і лікування дітей до 16 років, буде безкоштовним. Також безкоштовною буде медична допомога у зв'язку з пологами, повідомив на своїй сторінці у Facebook прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Так, з 1 квітня 2020 року держава фінансуватиме витрати на екстрену медичну допомогу, вторинну, (спеціалізовану) допомогу профільних лікарів, до яких пацієнта скерував сімейний лікар, високоспеціалізовану допомогу, яка необхідна при тривалих і важких захворюваннях (СНІД, онкологія, ускладнення в післяопераційний період).

Також будуть покриватися витрати на медичну реабілітацію та обслуговування невиліковних хвороб (знеболювання, догляд за пацієнтом, підтримка життєдіяльності, допомога сім'ям пацієнтів).

"Щоб це працювало, до 1 квітня 2020 року медичні установи повинні укласти договори з Національною службою здоров'я. Саме через НСЗУ держава буде фінансувати ці послуги", - пояснив прем'єр-міністр.

Нацслужба здоров'я була створена наприкінці грудня 2017 року. Це важливий орган в імплементації положень медичної реформи. З нею повинні підписувати договори лікарні, лікарі яких будуть отримувати компенсацію з бюджету за кожного приписаного до них пацієнта. Докладно про реформу можна почитати в тексті "Медреформа. Що далі?"

Нагадаємо, 25 листопада голова Національної служби здоров'я Олег Петренко подав у відставку. У розмові з LB.ua він розповів про причини свого звільнення, серед яких - те, що "представники політичної команди - а саме Міністерства охорони здоров'я та Комітету ВР з питань здоров'я нації" - не хочуть чути раціональні аргументи і схильні приймати рішення, засновані на бажанні швидких успіхів".

Повний текст інтерв'ю з Олегом Петренком буде опубліковано завтра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram