ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Київрада проголосувала за автономізацію комунальних лікарень

Прийняте рішення дозволить столичним медичним закладам укласти договори з НСЗУ.

Київрада проголосувала за автономізацію комунальних лікарень
Фото: Макс Требухов

Київська міська рада прийняла рішення, які зобов'язують усі комунальні медустанови міста пройти автономізацію і перейти у форму комунальних некомерційних підприємств.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зазначають, що прийняте рішення дозволить медустановам Києва укласти договори з Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

Голова департаменту охорони здоров'я Київської міської держадміністрації Валентина Гінзбург заявила, що якби клініки не виконали вимоги НСЗУ, це загрожувало б киянами неотриманням безкоштовних медичних послуг.

"Я тільки-но говорила з главою НСЗУ, і цифри говорять самі за себе: 98% установ у Полтавській області реорганізовано в комунальні неприбуткові підприємства, у Вінниці - 97%, у Харкові - 97%, а в Києві - 9,1%. Тобто у ваших руках заробітна плата медичних працівників і забезпечення надання якісної медичної допомоги", - пояснила Гінзбург.

При цьому голова департаменту посилається на Закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування", в якому прописано, що договори з Нацслужбою здоров'я про надання медичних послуг можуть підписати тільки лікувальні установи у формі комунального некомерційного підприємства. Реорганізація, за словами Гінзбург, дозволить Києву отримати держфінансування медичних послуг.

У той самий час депутати від фракції "Батьківщина" погодилися підтримати проєкт рішення за умови виключення з нього Київського перинатального центру і Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні "Центр мікрохірургії ока", оскільки вони є вузькоспеціалізованими і не підпадають під включення у список на реорганізацію.

У відповідь на це в департаменті КМДА заявили, що фінансувати такі лікарні з міського бюджету неможливо і потрібна держдопомога.

Голова профільної комісії Київради Гелевей зазначив, що автономізація лікарень - виключно технічне рішення і є вимогою загальнонаціонального законодавства. Він не підтримав пропозицію колег з "Батьківщини", оскільки вона може ускладнити фінансування ключових вузькопрофільних медустанов столиці.

Ухвалення постанови за основу за підсумками голосування підтримали 74 депутати з 86 присутніх у залі. Правки представників "Батьківщини" були враховані частково. Київський центр мікрохірургії ока не увійшов до переліку лікарень, які будуть реорганізовані в комунальні неприбуткові підприємства. У КМДА пообіцяли знайти інше рішення для ліцензування установи.

Нагадаємо, в грудні минулого року Кабмін затвердив тарифи на оплату послуг первинної медицини у 2019 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram