ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Закарпатській області зафіксували перший з 2011 року випадок дифтерії

Хворий - студент-медик з Індії.

У Закарпатській області зафіксували перший з 2011 року випадок дифтерії
Фото: Uzhinform

У Закарпатській області у студента медичного факультету Ужгородського національного університету діагностували дифтерію. Це перший підтверджений випадок цієї хвороби в регіоні з 2011 року.

Про це розповіла в.о. директора обласного департаменту охорони здоров'я Єлизавета Біров, пише "Закарпаття онлайн".

Студент - іноземець, який приїхав з Індії.

Він захворів 8 жовтня, до лікарів звернувся 11 жовтня, а після отримання результатів бакпосіву його скерували в Закарпатську обласну інфекційну лікарню. Це було 17 жовтня. Наступного дня діагноз "дифтерія" було підтверджено остаточно.

"Під час обстеження в цього пацієнта було висіяно бактерії дифтерії, нетоксичний штам. Хворий скаржився на підвищення температури, біль у горлі, біль у м'язах", - розповіла чиновниця на брифінгу.

За словами директора лікарні Михайла Поляка, пацієнт перебуває в задовільному стані, патологічних змін у нього не виявили. Лікування почали вчасно, тому його здоров'ю нічого не загрожує.

На 21 жовтня ужгородські медики обстежили викладачів УжНУ, більш ніж сотню студентів і двох сусідів хворого. У 44 осіб узято матеріали для проведення лабораторного дослідження.

У 2018 році на дифтерію в Україні занедужали 10 осіб, у 2019 році це третій випадок. Експерти побоюються спалаху цього захворювання через дуже низький рівень вакцинації - як розповіли в МОЗ, у деяких регіонах рівень вакцинації - 40%.

Головний засіб у боротьбі з дифтерією - вакцинація. Безкоштовна, закуплена за державні гроші вакцина від дифтерії є у всіх медустановах України, які працюють на первинному рівні. Дорослим вводиться комплексна вакцина від дифтерії і правця - АДС-М. Імунітет від дифтерії і правця тримається 10 років, кожні десять років вакцинацію потрібно повторювати. Дітям вводиться комплексна вакцина від коклюшу, дифтерії та правця АКДС згідно з календарем вакцинації. Вона також доступна у всіх установах країни - як у державних, так і в приватних - у приватних можна знайти також п'яти- і шестивалентну вакцину, в складі яких є протидифтерійний компонент.

Дифтерія - інфекційна хвороба, викликана бактерією Corynebacterium diphtheriae. Її ознаки і симптоми зазвичай проявляються через 2-5 днів після зараження і варіюються від легких до важких. Найчастіше симптоми наростають поступово, починаючи з болю в горлі та підвищення температури тіла. У важких випадках бактерії виробляють токсин, що викликає формування потовщеного сіруватого або білого нальоту в горлі. Наліт може стати причиною обструкції дихальних шляхів, утруднюючи дихання і ковтання і викликаючи "гавкаючий" кашель. Можливий набряк шиї, частково викликаний збільшенням лімфовузлів.

Токсин може також проникати в кровотік, викликаючи різні ускладнення, в тому числі запальні ураження і пошкодження серцевого м'яза, запальні ураження нервів, порушення функції нирок і кровотечу на тлі пониженого вмісту тромбоцитів у крові. Ураження м'язів серця може призводити до порушень серцевого ритму, а запальні ураження нервів можуть викликати параліч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram