ГоловнаСуспільствоЖиття

У Мінекоенерго пообіцяли оприлюднити реальні дані забруднення повітря в Україні

Заступник міністра вважає, що "причин для паніки немає".

У Мінекоенерго пообіцяли оприлюднити реальні дані забруднення повітря в Україні
Фото: facebook.com/Kolomiiets Dmytro

Заступник міністра енергетики і захисту навколишнього середовища Ірина Ставчук відреагувала на повідомлення про аномальне забруднення повітря в Києві.

За словами заступника міністра, вона провела "швидкий аналіз забруднення повітря" і дійшла висновку, що причин для паніки немає.

Про це Ставчук написала в фейсбуці.

"Мій швидкий аналіз забруднення повітря. Карта за посиланням має шкалу, де найбільше значення чадного газу 1200 частин на мільярд. При цьому гранично допустимі концентрації 5000. Звичайно, чим менше, тим краще, але панікувати немає причин", - зазначила вона.

Водночас, на карті видно, що рівень забруднення повітря в центрі і на сході України перевищує гранично допустимі концентрації.

Фото: windy.com

За словами заступника міністра, під час аналізу дізналися, що інформація з моніторингу стану повітря в Києві відстає на добу. Причиною Ставчук зазначила застаріле обладнання і те, що "інформація не надається в онлайн режимі. А щодо України постійно взагалі не узагальнюється".

"У серпні 2019 прийнято постанову Кабінету Міністрів, якою запроваджено європейські принципи моніторингу якості повітря. Будемо прагнути зробити все можливе, щоб в Україні почала з'являтися сучасна система моніторингу повітря", - додала Ірина Ставчук.

Заступник міністра пообіцяла завтра, 22 жовтня, опублікувати офіційну заяву з реальними даними забруднення повітря в Україні.

Нагадаємо, 20 жовтня в соціальних мережах і засобах ЗМІ стала поширюватися інформація про те, що в Україні станом на момент появи публікацій концентрація чадного газу в повітрі найвища в світі. У цих публікаціях посилалися на сайт Windy.com, на якому можна відстежувати погоду, стан повітря і озонового шару в світі. Сайт належить однойменній чеської компанії, що надає послуги інтерактивного прогнозування погоди у всьому світі.

21 жовтня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що офіційні дані про аномальне забруднення повітря в Україні відсутні.

Київська влада спростувала аномальне забруднення повітря. Начальник відділу природокористування КМДА Олександр Савченко заявив, що задимленість міста, на яку останнім часом скаржаться кияни, пов'язана з температурним режимом. За його словами, ситуація покращиться тільки після зміни погоди, що очікується приблизно через тиждень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram