ГоловнаСуспільствоПодії

У Києві затримали хакерську групу "чорних реєстраторів"

Підозрюваним інкримінують розсилку вірусів нотаріусам і держреєстраторам.

Фото: СБУ

У Києві викрили "чорних реєстраторів", які працювали за допомогою шкідливого програмного забезпечення, що дозволяло їм дистанційно керувати комп'ютерами з доступом до держреєстру.

Про це повідомили в Службі безпеки України і Департаменті кіберполіції.

Угруповання існувало з 2015 року. До його складу входило шестеро осіб, п'ятеро з яких, у тому числі організатор, раніше працювали в Державній виконавчій службі. Шостим був хакер, який розробив вірус, що його використовували для інфікування комп'ютерів нотаріусів і держреєстраторів. Його розсилали від імені державних органів або людей, комп'ютери яких вдалося інфікувати раніше. Після активації вірус давав доступ до електронного цифрового ключа і пароля користувача і дозволяв управляти комп'ютером дистанційно.

Фото: cyberpolice.gov.ua

За грошову винагороду, сума якої становила від 7 до 50 тисяч доларів, угруповання займалося перереєстрацією рухомого та нерухомого майна, незаконно накладало і знімало арешт, забезпечувало передачу корпоративних прав. За даними кіберполіції, йому вдалося внести зміни до реєстрів більш ніж тисячі об'єктів.

Для конспірації всі дії проводили в лісосмузі біля Києва. Там була схованка для ноутбука і мобільного телефону з доступом до інтернету. Щоразу використовували нові сім-карти, які потім знищували.

Група попалася на спробі рейдерського захоплення мережі автозаправок. Під час спецоперації було проведено 40 обшуків, під час яких знайшли мобільні термінали, комп'ютери, банківські картки з доказами злочинів.

Фото: cyberpolice.gov.ua

Усім учасникам угруповання повідомили про підозру за низкою статей Кримінального кодексу. Двох із них затримали за ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу.

Нагадаємо, в липні 2019 року президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів упродовж трьох місяців розробити та внести до Верховної Ради законопроєкт про посилення протидії рейдерству.

Проєкт повинен закрити дірки в законодавстві, які дозволяють рейдерам захоплювати чужі бізнеси і забирати нерухомість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram