ГоловнаСуспільствоЖиття

Пацієнтська організація вимагає від МОЗ розблокувати закупівлю ліків через міжнародні організації

МОЗ не погоджує кошторисів, які подали міжнародні організації для закупівель.

Пацієнтська організація вимагає від МОЗ розблокувати закупівлю ліків через міжнародні організації
Фото: 2day.kh.ua

Благодійний фонд "Пацієнти України" заявив, що Міністерство охорони здоров'я заблокувало закупівлю ліків на суму 1,6 млрд грн через міжнародні організації, і вимагає розблокувати ці закупівлі. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"БФ "Пацієнти України" стурбований зривом закупівельного процесу, який фактично відбувається в стінах Міністерства охорони здоров'я з моменту призначення нового керівництва. На сьогодні в МОЗ заблоковано підписання низки документів для здійснення закупівель лікарських засобів і медичних виробів", - зазначає фонд.

В організації заявили, що МОЗ не погоджує кошторисів, які подали міжнародні організації для здійснення закупівель за кошти бюджету 2019 року.

Зокрема, не підписано кошторисів держзакупівель ліків від серцево-судинних захворювань, онкології, цукрового діабету, орфанних метаболічних захворювань, хвороби Гоше, нанізму, розсіяного склерозу тощо. Крім того, не здійснено закупівель для антиретровірусної терапії, донорства крові, імунопрофілактики та трансплантації.

Організація стверджує, що МОЗ не підписує графіків постачання закуплених товарів та окремі додаткові угоди з міжнародними організаціями. Крім того, протягом останніх тижнів не проходять засідання робочої групи з питань профільного супроводу державних закупівель.

"У зв'язку із цим відкладається погодження номенклатури на 2020 рік, що згодом призведе до виникнення тривалих перерв у забезпеченні ліками", - повідомляє фонд.

Нагадаємо, 19 вересня Верховна Рада підтримала запропоновані комітетом зміни до законопроєкту про держзакупівлі і продовжила міжнародні закупівлі ліків ще на два роки.

Перша редакція закону "Про публічні закупівлі", ухвалена 10 вересня, виключала право МОЗ України здійснювати закупівлі через міжнародні організації. У разі ухвалення закону Україна ризикувала повернутися до корупційних схем закупівель ліків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram