ГоловнаСуспільствоЖиття

Завдяки українцям у космосі може з'явитися "Планета мрій" Анонс

Проект офіційно підтримало Міністерство закордонних справ України.

Найбільший діючий радіотелескоп в Україні.
Фото: предоставлено автором
Найбільший діючий радіотелескоп в Україні.

Стали відомі нові подробиці космічної місії “Промінь мрій”. Проект офіційно підтримало Міністерство закордонних справ України. Також 19 вересня представники Державного космічного агентства України відправили офіційного листа в NASA, в якому повідомили про деталі космічної місії та попросили підтримати ідею надати одній з планет системи TRAPPIST-1 назву – «Планета мрій». Саме туди 28 вересня наші науковці вперше в історії відправлять сигнал з закодованими в ньому 100 тисячами дитячими малюнками. Ілюстрації збиралися понад рік в межах благодійного проекту «Здійсни мрію» і тепер зі швидкістю майже в 300 000 км/с полетять до іншої планетної системи, подолавши відстань близько 400 трильйонів кілометрів. Мета проекту – показати дітям, як їх намальовані на папері фантазії стають частиною великого всесвіту, і надихнути мріяти без меж. У своєму листі до NASA вчені попросили організацію провести екскурсію на об’єкти агентства для українських дітей, які борються з важкими хворобами.

Фото: предоставлено автором

«Ми розробили спеціальне програмне забезпечення для перетворення дитячих малюнків у формат зручний для передачі у космос. Ми зможемо відслідкувати маршрут сигналу завдяки математичним моделям і розрахункам: оскільки відома швидкість світла у вакуумі, можна буде визначити, де саме на даний момент летить сигнал. Він буде поширюватися у вигляді електромагнітних сигналів зі швидкістю світла, а це приблизно триста тисяч кілометрів за секунду», - розповідає Віктор Ожінський, керівник Центру космічних досліджень і зв’язку (м. Золочів, Львівська обл.). Так, наприклад, можна вирахувати, що за дві доби після запуску передній фронт сигналу буде вже на відстані 51840 мільйонів кілометрів.

Вийти на контакт із позаземними цивілізаціями науковці намагаються десятиріччями.

«Можна впевнено сказатице перша у 21 сторіччі серйозна спроба налагодити контакт із іншими цивілізаціями й передати їм послання, що наш світ позитивний, добрий і миролюбний. І дуже символічно, що це робить саме Україна. Адже наша держава, є справді «космічною»,- говорить голова Львівського астрономічного товариства Любов Янків-Вітковська.

Афіша Промінь мрій
Фото: предоставлено автором
Афіша Промінь мрій

За її словами, у космос можна відправляти сигнали будь-якої довжини: інфрачервоні, світлові, ультразвукові тощо, але найбільш ефективні — електромагнітні хвилі, світлові, радіохвилі, тому що вони поширюються зі швидкістю світла. Саме тому електромагнітний сигнал — найбільш оптимальний варіант передачі послання в космос. До того ж, науковці вважають, що зображення сприймаються краще, ніж тексти, адже малюнки, жести, — це те, що об’єднує всі народи на планеті Земля. І це те, що дозволить нам порозумітися з іншими планетами. «Ймовірно, існують об’єкти або якісь літаючі апарати невідомих нам цивілізацій, які зможуть зловити цей промінь швидше, і є надія, що це відбудеться навіть через 10-20 років. Сподіваємося, що позаземні цивілізації сприймуть саме мову зображення» — коментує пані Янків-Вітковська.

Майже пів століття вчені з усього світу намагаються виявити активність позаземних цивілізацій.

Фото: предоставлено автором

«Час розповсюдження сигналу до вибраної планетної системи становить приблизно 41 рік. Це багато за життєвим циклом людини, але це дуже короткий проміжок часу за галактичними масштабами. Коли сигнал все ж таки буде прийнятиййого декодують однозначно. Про це говорить теорія криптографії» — коментує радіоастроном, астрофізик та завідувач відділу декаметрової радіоастрономії, Радіоастрономічного інституту НАН України Олег Ульянов.

Нагадуємо, що сигнал з сотнею тисяч дитячих малюнків буде відправлений з радіотелескопу Національного центру управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України, що знаходиться у м. Золочеві, Львівської області. А 28 вересня на центральній вулиці Києва під час KYIV LIGHTS FESTIVAL відбудеться дивовижне дійство – художня візуалізація запуску сигналу.

Дитячі малюнки збиралися упродовж року під час всеукраїнського арт-марафону #моядитячамрія.

Візуалізація Променю мрій
Фото: предоставлено автором
Візуалізація Променю мрій

Проект «Здійсни мрію» стартував 29 квітня 2016 року у Всесвітній день бажань. За час існування проекту здійснено сотні грандіозних мрій дітей, які боряться з важкою хворобою. Адже, щоб мати сили і енергію на боротьбу, діти мають бачити не тільки лікарні і сльози близьких, а й світ, наповнений добром та радістю! Такі емоції цілющі, вони позитивно впливають і на життєві показники дітей, і на процес лікування.

Проект реалізовують 1+1 медіа і ТСН спільно з благодійним фондом «Ти не один» та ВБФ «Крона». Куратори проекту: телеведучі Лідія Таран і Олександра Лобода. Волонтер — Неля Шовкопляс. У команді проекту: журналісти ТСН, співробітники 1+1 медіа, фонд «Ти не один», психологи, педагоги, художники, волонтери, зірки, спонсори та ін

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram