ГоловнаСуспільствоВійна

Естонія не визнаватиме російських паспортів, виданих на Донбасі

Видача паспортів РФ повністю суперечить Мінським угодам.

Естонія не визнаватиме російських паспортів, виданих на Донбасі
Фото: Toomas Huik/postimees.ee

МЗС Естонії вирішило не визнавати паспортів РФ, виданих після 24 квітня жителям Донецької та Луганської областей, якщо власник паспорта раніше не був громадянином Росії. Про це повідомляє МЗС Естонії.

«Надання жителям Східної України російського громадянства в спрощеному порядку є ще однією спробою підірвати суверенітет України і закріпити нинішню нестабільну ситуацію у сфері безпеки на Східній Україні. Це повністю суперечить духу Мінських угод. Сьогоднішнє рішення Естонії висловлює наше принципове засудження подібних устремлінь Росії», - зазначив глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу.

За його словами, це рішення є відповіддю на підписаний президентом РФ у квітні указ про надання жителям Донецької і Луганської областей російського громадянства згідно зі спрощеним порядком. Він переконаний, що інші країни ЄС і вся міжнародна громадськість ухвалить аналогічні рішення.

«Наш обов'язок - продовжити підтримку суверенітету і територіальної цілісності України», - підкреслив глава МЗС Естонії.

Зовнішньополітичне відомство нагадує, що ще в травні цього року Рейнсалу на зустрічі Ради Європейського Союзу із закордонних справ закликав рішуче відреагувати на такі дії Росії в Україні. 20 червня Європейська рада висловила своє глибоке занепокоєння і готовність розглянути питання про невизнання таких російських паспортів.

Раніше Естонія прийняла рішення не визнавати паспорти Російської Федерації, видані жителям Криму і Севастополя після 18 березня 2014 року за умови, що власник паспорта раніше не був громадянином Росії.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу пропонував ввести додаткові санкції проти Росії через незаконну видачу російських паспортів жителям окупованих територій України.

Указ президента РФ Володимира Путіна про спрощене отримання громадянства РФ для громадян України, які живуть в окремих районах Донецької і Луганської областей, вийшов 24 квітня 2019 року.

1 травня Путін підписав указ, яким надається право на спрощений порядок отримання громадянства РФ окремим категоріям громадян України. У середині червня паспорти отримала перша група жителів ОРДЛО. Країни ЄС, Канада і США заявили, що не визнаватимуть паспортів, виданих таким чином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram