ГоловнаСуспільствоЖиття

Шахрай, який видавав себе за "друга політика", співробітника СБУ і невиліковно хворого, отримав 7,5 року в'язниці

За неповні три роки він заволодів коштами 14-ти осіб на 2,8 млн гривень.

Шахрай, який видавав себе за "друга політика", співробітника СБУ і невиліковно хворого, отримав 7,5 року в'язниці
Фото: goodvin.info

Суд у Харківській області визнав винним і засудив до 7,5 року позбавлення волі з конфіскацією 36-річного жителя обласного центру, який виманював гроші у громадян.

Про це повідомляється на сайті місцевої прокуратури.

Зазначається, що чоловіка визнано винним у серії шахрайств, розбої, грабежі та крадіжці (ч. 2,3,4 ст. 190, ч.2 ст.185, ч.2 ст.186, ч. 2 ст.187 Кримінального кодексу) .

"Зловмиснику присудили 7,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна... Зараз вирок суду не набрав чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження", - уточнили в прокуратурі.

Під час розслідування встановлено, що з липня 2013 року по червень 2016-го обвинувачений заволодів коштами 14-ти осіб на 2,8 млн грн. Його жертвами були заможні бізнесмени, самотні жінки і випадкові знайомі. Чоловік швидко входив у довіру до майже незнайомих людей, після чого виманював у них гроші, вигадуючи різні історії. Зокрема, він видавав себе за кримінального авторитета, невиліковно хворого, працівника, людини зі зв'язками тощо.

Найбільше грошей - понад 1 млн гривень - йому вдалося виманити у подружжя бізнесменів. Шахрай познайомився з підприємцями через спільного друга і протягом двох місяців тероризував сім'ю, щоразу вигадуючи нові схеми "заробітку". Він інсценував дзвінки з погрозами фізичної розправи і знищення бізнесу, після чого взявся "допомогти" сім'ї уникнути неприємностей. Він запевнив подружжя, що їм "загрожують дуже серйозні люди і тому краще відкупитися". Чоловік кілька разів брав у подружжя великі суми грошей, які нібито передавав людям, які "погрожували", а коли зрозумів, що таким чином отримати грошей більше не вдасться, придумав новий "сюжетний хід". Він заявив, що вимагачів насправді не існувало, а "відкупні" привласнював їх спільний знайомий, який насправді навіть не підозрював про існування злочинної схеми.

В іншому випадку обвинувачений представився близьким "другом відомого політика", мера одного з обласних центрів і обіцяв задіяти свої "зв'язки", щоб допомогти подружній парі уникнути великого штрафу. Чоловік запевнив сім'ю в тому, що можна обійтися значно меншою сумою. Коли отримав від них $10,5 тис. на "вирішення питань", він зник разом з грошима.

Також він познайомився з жінкою, яка працювала адміністратором в кафе, і дізнався, що у неї не вистачає грошей на купівлю квартири. Обвинувачений представився співробітником СБУ і запевнив, що зможе їй допомогти вирішити проблему. У той же вечір жінка віддала йому золоті прикраси загальною вагою понад 100 г, які він обіцяв вигідно продати. Через кілька місяців шахрай дізнався, що його нова подруга втратила паспорт і виманив у неї ще й грошей. Він розповів жінці, що через свої "канали" дізнався, що на її втрачений паспорт оформили кредит на 500 тис. гривень і пообіцяв залагодити проблеми з банком за 15 тис. гривень. Після отримання необхідної суми, він зник.

Нагадаємо, від початку року поліція затримала кілька груп "липових" активістів-вимагачів.

Раніше у Києві затримали двох жінок, які обманювали орендарів квартир під виглядом ріелторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram