ГоловнаСуспільствоЖиття

Хомчак: військовий-контрактник повинен отримувати не менш ніж 20 тис. грн і надбавку

"Рівень грошового забезпечення - не головний для молоді у виборі військової професії".

Хомчак: військовий-контрактник повинен отримувати не менш ніж 20 тис. грн і надбавку
Руслан Хомчак
Фото: пресс-служба президента

Начальник Генштабу - Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак вважає, що військовий-контрактник повинен отримувати не менш ніж 20 тис. гривень і надбавку.

Про це він заявив в інтерв'ю "АрміяInform".

"Контрактник повинен отримувати не менш ніж 20 тис. гривень. Окремо - надбавка за виконання бойових завдань у зоні ООС. Додам, що рівень грошового забезпечення - не головний для молоді у виборі військової професії. Багатьох відштовхують від служби проблеми взаємин у військових колективах і неповне забезпечення соціальних прав, зокрема на отримання власного житла", - зазначив Хомчак.

Відповідаючи на питання про проблеми в колективах, він пояснив, що якщо солдат зі своїм запитом звертається не до командира, а до волонтерів чи представникам громадських організацій, то це говорить про те, що "певні проблеми солдата перебувають поза полем зору командирів".

"Але це не означає, що проблеми існують у всіх бригадах ЗСУ", - підкреслив Хомчак.

"Також турбує те, чому після виведення підрозділу з району бойових дій у пункт постійної дислокації частина військовослужбовців звільняється, але згодом - перед відправленням бригади в район ООС - знову повертається на службу... Думаємо, як уникнути таких звільнень", - додав голова Генштабу.

Нагадаємо, після підвищення зарплат військовослужбовцям 2018 року зарплата командира бригади склала 26 тис. грн (замість - 17-18 тис.), командира батальйону - 19-23 тис. грн (замість 14 тис.), командира роти - 16 тис. грн (замість 12 тис.).

На початку травня 2019 року президент Петро Порошенко доручив міністру оборони збільшити виплату грошового утримання військовослужбовцям першої лінії ООС на 5 тис. грн. Це вже друге підвищення виплат військовим цього року: з 1 квітня військовослужбовці, які перебувають на першій лінії зіткнення, отримали доплату 2 тис. грн, загальна сума - 12 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram