ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві біля станції метро "Либідська" на місці промзони хочуть побудувати житлові будинки

Цю ділянку землі контролює оточення Порошенка.

У Києві біля станції метро "Либідська" на місці промзони хочуть побудувати житлові будинки
Фото: pravda.com.ua

Колишній цех Київського заводу електротранспорту на вулиці Івана Кудрі (район станції метро "Либідська") хочуть пустити під житлову забудову.

Про це повідомляє "Слідство.Інфо" з посиланням на проект детального плану території (ДПТ), який оприлюднили 10 квітня на сайті департаменту містобудування і архітектури КМДА.

На думку експерта з земельних питань Георгія Могильного, проект ДПТ суперечить закону. Згідно з генпланом Києва, територія заводу належить до промислової зони, а житлова забудова там заборонена.

Затвердження детальних планів в інтересах приватних інвесторів зі зневагою генплану призводить до стихійних житлових забудов, які негативно впливають на міську інфраструктуру. Також вони можуть призвести до пошкодження інженерних мереж Києва або навіть техногенної катастрофи, пояснив експерт.

Зараз на 7,5 гектарах розміщується нерухомість приватного акціонерного товариства "Київський завод електротранспорту", яке пов'язане з оточенням президента Петра Порошенка. Керівник акціонерного товариства Микола Нечипоренко був помічником Порошенка ще під час його депутатства.

Кінцевим бенефіціаром підприємства зазначений Валерій Річек. Він також є одним із керівників спортивно-оздоровчого комплексу "Монітор", бенефіціарами якого є Петро Порошенко і його бізнес-партнер Ігор Кононенко.

Зважаючи на матеріали проекту, на ділянці мають намір побудувати 9 житлових будинків і громадських будівель від 10 до 31 поверху. Також тут планують побудувати школу на 990 учнів.

З пояснювальної записки до документа випливає, що представники "Київського електротранспортного заводу" в листі-зверненні 19 лютого 2019 року запропонували змінити функціональне призначення території для подальшої забудови.

"Ділянка заводу не використовується за призначенням і негативно впливає на прилеглу житлову забудову", - йдеться в пояснювальній записці.

Могильний стверджує, що детальний план території не може суперечити генплану, а внести зміни в головний будівельний документ доволі складно. Тому придумали схему, як це обійти.

"Вони беруть промислові зони, «перемальовують» їх під житлові зони і паралельно «перемальовують» проект генплану, щоб колись його затвердити і тим самим узаконити всі незаконні детальні плани територій, які змінювали", - зазначає Могильний.

Громадські обговорення проекту детального плану території триватимуть до 10 травня. Потім його повинна затвердити Київська міська рада.

Нагадаємо, 15 квітня поряд з майбутнім будівництвом знесли будівлю насосної станції, збудованої в 1908 році. Ділянка, на якій була розташована будівля, Київрада передала у власність компанії "Ліко-Холдинг" ще в 2004 році. Зараз тут триває будівництво житлового комплексу "Французький квартал 2" компанії bUd development. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram