ГоловнаПолітика

Янукович кличе українських прокурорів у Ростов

В Офісі генпрокурора кажуть, що це маніпуляція.

Янукович кличе українських прокурорів у Ростов
Янукович во время пресс-конференции в Москве,2 марта 2018.
Фото: EPA/UPG

Експрезидент України Віктор Янукович звернувся до Офісу генерального прокурора та Державного бюро розслідувань з проханням до прокурорів прибути за місцем його тимчасового перебування у Російській Федерації для "з'ясування всіх необхідних питань для розслідування справ Майдану".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на пресслужбу адвокатського об'єднання Aver Lex.

Відповідні заяви подані захистом Януковича. Інформацію про вручення Януковичу нової підозри у державній зраді за підписання "харківських угод" на користь Російської Федерації, адвокати називають неправдивою.

У зв'язку з цим, Янукович, мовляв, знову звернувся до ОГП з проханням приїхати до нього в Російську Федерацію, де він раніше "отримав тимчасовий притулок".

За словами адвоката Віталія Сердюка, "місце перебування Януковича давно відоме правоохоронним органам України".

"І, незважаючи на те, що у ДБР абсолютно немає підстав для того, щоб виносити будь-які підозри за харківськими угодами, Віктор Янукович в черговий раз готовий до зустрічі і максимальної співпраці зі слідством для встановлення і покарання винуватців злочинів 2014 року", - йдеться у повідомленні.

В Офісі генерального прокурора пояснюють, що не можуть допитати експрезидента Віктора Януковича у Ростові-на-Дону, оскільки Росія не дає для цього відповідної міжнародної допомоги. Про це у коментарі "Українській правді" заявив керівник департаменту з розслідування "справ Майдану" Офісу генпрокурора Олексій Донський.

Донський зазначив, що нинішня заява адвокатів ще не надходила в Офіс генпрокурора, однак не є чимось новим для слідства, адже подібні звернення прокурори вже отримували. Він пояснив, що проведення якихось слідчих дій на території Російської Федерації не є можливим, адже ця країна не відповідає на запити українських правоохоронців, і це відомо, власне і адвокатам Януковича.

"Ця заява не містить під собою жодних реальних підстав. Згідно з кримінально-процесуальним законодавством участь прокурорів у проведенні процесуальних дій на території іншої держави можлива лише через механізм міжнародної правової допомоги. Компетенція з’являється лише в тому випадку якщо ми направили запит Росії і вона погодилася його виконати. Але (і ми на цьому неодноразово наголошували) всі наші запити, зокрема у справі про розстріли на Майдані, Росія виконати відмовляється, посилаючись на це, що справа, мовляв політична", - пояснив Донський.

За словами прокурора, цей вкид не має під собою реальної мети.

"Оця риторика адвокатів, які обізнані з матеріалами клопотання і знають що РФ нам відмовляє, пов’язана виключно з тим, щоб створити штучний інформпривід нібито Янукович хоче, щоб його допитали. При цьому ми дійсно зацікавлені почути підозрюваного. Якби він дійсно хотів дати покази, у нього є безліч можливостей їх дати", - додав Донський.

Як повідомляли, 28 січня Януковичу оголосили підозру у держзраді через "Харківські угоди".

У березні 2017 року адвокат Януковича Сердюк розповів журналістам, що його підзахисний зареєстрований за адресою: РФ, місто Ростов-на-Дону, вул. Єременко 81, корпус В. Адвокат зазначив, що адреса підтверджена міграційною службою та Генпрокуратурою РФ.

Як писали раніше ЗМІ, за цією адресою розташоване елітне котеджне селище, на територію якого потрапити неможливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram