ГоловнаПолітика

Зміна кількості районів відкриває можливості для завершення децентралізації, - Чернишов

Нова система адміністративно-територіального устрою, за його словам, відповідає Концепції реформування місцевого самоврядування.

Зміна кількості районів відкриває можливості для завершення децентралізації, - Чернишов
Фото: пресслужба

Проєкт постанови Верховної Ради України «Про створення та ліквідацію районів» розроблено відповідно до Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, реалізація якої здійснюється з 2014 року. Про заявив під час виступу в парламенті міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, повідомляє пресслужба міністерства.

«Хочу також підкреслити, що без формування територіальної основи громад і районів процес завершення децентралізації стане неможливим. Нам випала відповідальна місія створити нову систему адміністративно-територіального устрою України, яка відповідає сучасним вимогам та європейським стандартам. Цим рішенням ми відкриваємо для України можливості для завершення децентралізації і нові перспективи розвитку громад та регіонів», — наголосив він.

Наразі, за його словами, урядом затверджено 1470 громад, що завершило формування базового рівня. Оптимізація субрегіонального рівня належить до компетенції парламенту.

«Реформа адміністративно-територіального устрою зробить управління країною більш дієвим та ефективним. Так, місцеве самоврядування має перейти від декларативного формату до фактичного, а територіальна організація влади – наблизити країну до європейського вектору, про який ми так багато говоримо на всіх рівнях і якого прагне Україна», — зазначив Олексій Чернишов. Міністр також наголосив, що європейські партнери України позитивно оцінили і вітали рішення комітету про схвалення цієї постанови. 

Нагадаємо, проєкт постанови № 3650 передбачає утворення у 24 областях та Автономній Республіці Крим 136 нових районів і ліквідацію наявних 490 районів, визначає, що межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району. Згідно з документом, вибори депутатів районних рад районів, ліквідованих згідно з цієї постановою, не проводяться, а ліквідація та утворення районів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей проводиться після повернення цих територій під загальну юрисдикцію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram