ГоловнаПолітика

Екснардепа Мартиненка у Швейцарії засудили до 28 місяців в'язниці

Український політик і його спільник визнані винними у відмиванні грошей.

Екснардепа Мартиненка у Швейцарії засудили до 28 місяців в'язниці
Фото: Макс Требухов

Федеральний кримінальний суд Швейцарії визнав винним колишнього народного депутата України Миколу Мартиненка у відмиванні близько 2,8 мільйона євро через швейцарську фінансову систему "у складі злочинного угруповання".

Про це програма "Схеми" повідомляє з посиланням на три обізнані джерела.

Також суд визнав винним ще одного громадянина України - Павла Скаленка, який разом з екснардепом фігурує і в українському кримінальному провадженні НАБУ та САП.

Миколі Мартиненку заочно оголосили вирок у вигляді 28 місяців ув'язнення, 12 з яких - "безумовного відбування". Павлу Скаленку - 24 місяці в'язниці.

Засідання кримінальної палати Федерального кримінального суду відбулося 26 червня о 14:00 за місцевим часом у місті Беллінцона.

Як стверджували раніше швейцарські правоохоронці, Микола Мартиненко і Павло Скаленко підозрювалися в тому, що відкривали в швейцарських банках рахунки, з яких купували нерухомість і активи в Швейцарії та інших країнах. Так вони відмивали кошти, отримані незаконним шляхом в Україні та Чехії.

За даними слідства, колишній депутат доручив спільнику - Павлу Скаленку - створити офшорну компанію в Республіці Панама. Її директорами виступали різні громадяни Панами, але всі вони призначили Мартиненка своїм уповноваженим представником.

Тому, стверджують правоохоронці, за вказівкою Мартиненка його спільник відкривав банківські рахунки в Швейцарії від імені офшорної компанії, зазначаючи в документах бенефіціарним власником активів Миколу Мартиненка.

Сам Мартиненко своєї провини за цими звинуваченнями не визнавав.

"Микола Мартиненко на рішення суду Швейцарії наразі не відреагував. Не відповів на прохання про коментар і його помічник. За даними журналістів "Схем", його адвокати в Швейцарії повідомили суду, що заявляють апеляцію на це рішення", - йдеться в повідомленні.

Справа в Швейцарії пов'язана з українською справою щодо колишнього народного депутата і його спільників, яка зараз розглядається у Вищому антикорупційному суді.

Нагадаємо, колишній депутат Ради Микола Мартиненко підозрюється в організації двох схем з розкрадання 6,4 млн євро в НАЕК "Енергоатом" і 17,2 млн доларів на СхідГЗК.

В Україні Мартиненка почали судити у жовтні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram