ГоловнаПолітика

Колишньому заступнику міністра оборони Павловському оголосили підозру

У корупції підозрюються також фактичні керівники ТОВ "Оптімумспецдеталь".

Колишньому заступнику міністра оборони Павловському оголосили підозру
Игорь Павловский
Фото: hromadske.ua

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру в зв'язку з корупційними діями в оборонній сфері шести особам, серед яких - колишній заступник міністра оборони і фактичні керівники ТОВ "Оптімумспецдеталь" - компанії-постачальника запчастин підприємствам ДК "Укроборонпром".

Про це повідомляє пресслужба НАБУ. "Слідство встановило, що ексзаступник міністра оборони і директор департаменту МОУ в змові з колишнім першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони (вже є підозрюваним у скоєнні цього злочину) в 2017 році організували закупівлю в рамках державного оборонного замовлення вантажних автомобілів за цінами, які істотно перевищували передбачені бюджетом. Виробником і постачальником цих транспортних засобів виступила компанія, за версією слідства, афільована з посадовою особою РНБО. В результаті держава незаконно переплатила цій компанії 17,44 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

Усього держава недорахувалася через дії "Оптімумспецдеталі" більш ніж 49 млн гривень, вважають слідчі.

"Фактичні керівники цієї компанії разом з іншими суб'єктами господарювання в 2015-2017 роках налагодили схему з постачання товарів невідомого походження підприємствам державного концерну "Укроборонпром" з ухиленням від сплати податків. Всього в результаті такої діяльності поставлено товарів на суму близько 165 млн грн, з яких не сплачено 49 млн грн податків, а "зекономлені" таким чином кошти легалізували шляхом вчинення низки незаконних фінансових операцій", - повідомили в НАБУ.

Деталі злочину "Оптімумспецдеталі" розкрила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За їхніми даними, незаконну схему організували в 2015 році двоє людей. Ще одного подільника вони за гроші призначили директором і бухгалтером, хоча у того не було ніяких спеціальних знань. Фактично бухгалтерію вела співробітниця одного з підконтрольних організаторам схеми підприємств.

"Організатори забезпечували оформлення договорів на постачання товарів підприємствам Концерну (Укроборонпром, - ред.). Однак ці товари не мали легального джерела походження - ні реально, ні документально не були придбані товариством "Оптімумспецдеталь". Для приховування цього факту були створені фіктивні підприємства, які маскували реальне походження комплектуючих і створювали формальне законне джерело походження цих товарів", - сказано в повідомленні САП.

17 жовтня 2019 року Олег Гладковський був затриманий співробітниками НАБУ після спроби виїхати з країни. Як повідомили в НАБУ, він затриманий за підозрою в зловживанні службовим становищем.

18 жовтня Гладковському оголосили підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) і ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

19 жовтня Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про взяття під варту на 60 днів Олега Гладковського з можливістю внесення застави в розмірі 10,6 млн гривень.

21 жовтня за заарештованого колишнього заступника РНБО України Олега Гладковського внесли заставу в розмірі 10,6 млн гривень.

У той же день він покинув Лук'янівське СІЗО Києва, де утримувався під вартою за рішенням суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram