ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про ринок землі

Президент назвав це "історичним моментом для всіх українців".

Зеленський підписав закон про ринок землі
Зеленский подписал закон о рынке земли
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" № 552-IX, який Верховна Рада прийняла 31 березня 2020 року.

Про це повідомляють на сайті Офісу президента.

"Це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала на цей закон з часу здобуття незалежності. Це була нелегка боротьба. Але ми знали, що робимо це для українців", - зазначив Зеленський.

Так, цим законом передбачено, що з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 гектарів можуть купувати винятково громадяни України. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.

Заборонено також продаж державних і комунальних земель. Згідно з підписаним законом, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, буде вирішуватися на референдумі. Російським компаніям і офшорам купувати землю в Україні буде заборонено за будь-якого результату референдуму.

"Крім того, що закон забезпечить повноцінну реалізацію права приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення для громадян України, він сприятиме значному розширенню інвестиційних можливостей в аграрному секторі", - відзначили в Офісі президента.

Нагадаємо, законопроєкт було прийнято вночі 31 березня 259 голосами. Скасування мораторію на продаж землі підтримали депутати фракцій "Слуга народу", "Європейська Солідарність", "Голос" і група "Довіра". Після прийняття закону інші депутати зареєстрували 13 пропозицій про скасування результатів голосування. Ці проєкти були обов'язковими для розгляду, тому спікер парламенту Дмитро Разумков не мав права направляти відповідні закони на підпис президентові.

13 квітня пропозиції поставили на голосування, але жоден з проєктів не набрав необхідної кількості голосів. Того ж дня Рада на позачерговому засіданні розблокувала підписання цього законопроєкту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram