ГоловнаПолітика

На потреби пенітенціарної системи в умовах карантину потрібно 180 млн грн на місяць, - Малюська

Загалом передбачено 3,6 млн грн.

На потреби пенітенціарної системи в умовах карантину потрібно 180 млн грн на місяць, - Малюська
Фото: Макс Требухов

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що щомісячна потреба пенітенціарної системи в умовах пандемії коронавірусу становить 180 млн грн. Про це він заявив у коментарі LB.ua.

За даними Державної кримінально-виконавчої служби, на протидію поширенню коронавірусу в СІЗО, колоніях передбачено 3,6 млн грн. Планувалося придбати 98 тис 600 масок на 1,6 млн грн, 2 тис комбінезонів на 840 тис грн, 90 тис рукавичок на 234 тис грн та 3 тис літрів засобів дезінфекції на 900 тис грн.

«Мова не йде навіть близько про повне забезпечення. Щоб усі ходили в масках, щодня дезінфікували всі поверхні, потрібно 180 млн грн щомісяця. Такого забезпечення немає. І по лікарнях цього немає», – сказав він.

За його словами, міністерство постійно моніторить статистику хворих, які перебувають у СІЗО, колоніях. Зараз вона не відрізняється від зафіксованої під час пандемії коронавірусу.

«Наша стратегія щодо протидії поширенню коронавірусу така: якщо легка форма захворювання, хворого ізолюють, але залишають у СІЗО чи колонії. Якщо хвороба протікає важче, розміщуємо його в спеціальних установах. У разі тяжкої форми – будемо відправляти в лікарні, де є спеціалізовані палати», – переконує міністр.

За його словами, щоби розвантажити СІЗО, у колоніях (особливо у великих містах) створили окремі приміщення, де перемістили частину тих, хто утримувався в СІЗО.

«Зокрема, Київське СІЗО розвантажили на 300 осіб. Те ж саме – по всій Україні. Тобто до ізоляції (хворих COVID-19 – LB.ua) ми готові. Якщо поширення хвороби буде масовим, то, звичайно, можуть виникнути з цим проблеми. Але можу сказати, що наша система не виділяється із загальної ситуації по країні, у тому числі готовності медичної системи», – зазначає малюська.

Тестів на коронавірус пенітенціарна система не закуповує. Втім, тестування проводять при необхідності. «Ми – просимо, МОЗ – тестує. В Одесі, наприклад, ПЛР-тести провели 150 особам, ще планується провести близько 350», – додає він.

Нагадаємо, в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах України виявили 6 випадків COVID-19. Чотири випадки інфікування коронавірусом виявили в Державній кримінальній-виконавчій службі.

У Чернівецький СІЗО надійшло особа зі встановленим діагнозом COVID-19, а в Кропивницького слідчому ізоляторі коронавірус виявили в ув'язненого після ПЛР-тестування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram