ГоловнаПолітика

Президентка Грузії вважає неприпустимим призначення Саакашвілі віцепрем'єром України

Саломе Зурабішвілі заявила, що можливість призначення Саакашвілі "викликає тривогу".

Президентка Грузії вважає неприпустимим призначення Саакашвілі віцепрем'єром України
Саломе Зурабишвили (архивное фото)
Фото: EPA/UPG

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає неприпустимою кандидатуру Михайла Саакашвілі на пост віцепрем'єра України.

Про це йдеться в заяві Зурабішвілі, опублікованому на офіційному сайті.

Президентка зазначила, що можливість призначення Саакашвілі "викликає тривогу".

"Як глава Грузії, я чудово розумію неприпустимість втручання в справи іншої держави. Водночас також неприпустимий і незрозумілий вибір на державну посаду людини, злочинні дії якої фігурують не тільки в постановах грузинського суду, а й вердикті Європейського суду з прав людини", – відзначається в заяві Зурабішвілі.

Нагадаємо, інформацію про можливе призначення Саакашвілі на посаду віцепрем'єра з реформ підтвердили LB.ua кілька джерел у владі. У внутрішніх дискусіях "Слуг народу" особливо підкреслювалося, що ініціатива висунення Саакашвілі йшла від Банкової.

Сам Саакашвілі назвав честю пропозицію увійти в команду президента. За його словами, на посаді віцепрем'єра з реформ він бачить два ключові завдання – переговори з Міжнародним валютним фондом і дерегуляцію. Крім того, Саакашвілі повідомив, що президент Зеленський хоче зробити його переговорником із МВФ.

24 квітня заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко повідомив, що в цей день Рада не розглядатиме призначення Саакашвілі. Кандидату у віцепрем'єри, за словами нардепа, ще "потрібно пройти шлях спілкування з фракціями". Також джерела LB.ua в "Слузі народу" повідомили, що у фракції немає необхідних для його призначення 226 голосів, і "немає навіть 220". Водночас відзначається, що Саакашвілі можуть призначити в. о. і без голосування парламенту, – за рішенням уряду.

Саакашвілі був президентом Грузії з 2004 по 2013 рік. У червні 2018 року його заочно засудили до шести років в'язниці в справі про побиття депутата парламенту країни Валерія Гелашвілі у 2005 році. Крім того, він є фігурантом ще кількох кримінальних справ.

Зараз Саакашвілі є громадянином України.

Пізніше глава Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що пропозиція запросити Саакашвілі в Кабмін з’явилася на одній із нарад із президентом Володимиром Зеленським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram