ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін розгляне питання відкриття 280 ринків в умовах епідемії коронавірусу

Розгляд відбудеться вже в середу, 29 квітня, щоб почати відкриття ринків до кінця тижня.

Кабмін розгляне питання відкриття 280 ринків в умовах епідемії коронавірусу
Фото: Олександр Рудоманов

Кабінет Міністрів на найближчому засіданні розгляне можливість відкриття 280 критих ринків щодо протоколу дотримання правил безпеки під час епідемії коронавірусу. Це ті ринки, які забезпечують продуктами українців і дають можливість збуту продукції малим фермерам, повідомили в пресслужбі Офісу президента.

Розгляд цього питання урядом схвалив президент Володимир Зеленський.

"Ми розуміємо, що є деяка психологічна втома. COVID втомив не тільки українців. Оскільки продовольчі ринки важливі для виживання та харчування багатьох громадян, потрібно думати, як дати їм можливість працювати безпечно. Встановимо чіткі правила й дозвольмо їх відкрити. Потрібно вчитися жити та працювати в нових умовах", – заявив Зеленський.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що питання відкриття ринків і механізму їх безпечного функціонування необхідно розглянути вже в середу, щоби почати відкривати ринки до кінця цього тижня.

Додатково повідомляється, що цьогоріч тільки 13 000 громадян відвідали кладовища для вшанування пам'яті померлих, водночас, у минулі роки їх було 5–7 млн, що свідчить про усвідомленість громадян в умовах епідемії.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов додав, що поки рівень смертності від коронавірусу в Україні невисокий і становить трохи більше як 2%, проте пік захворюваності очікується на початку травня.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабміну № 211 від 11 березня в Україні на час карантину забороняється роздрібна торгівля, за винятком продажу харчових продуктів, палива, засобів гігієни, ліків та виробів медичного призначення, засобів зв'язку, ветеринарних препаратів, кормів, пестицидів і агрохімікатів, насіння й садивного матеріалу. Під заборону потрапила й робота ринків, проте пізніше деякі з них відкрилися із зобов'язанням дотримуватися заходів безпеки.

Заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив про те, що з 14 квітня постанову про роботу ринків визнано таким, що втратив силу, вони повинні знову припинити функціонування.

26 квітня орієнтовно 250 фермерів перекрили дорогу в Херсонській області, вимагаючи відновити роботу ринків. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram