ГоловнаПолітика

В Україну з країн-партнерів почали надходити запити щодо сезонних робітників

Уряд вирішив розглядати кожен запит окремо.

В Україну з країн-партнерів почали надходити запити щодо сезонних робітників
Архивное фото
Фото: Укринформ

Україна, як і більшість інших країн Європи та світу, ввела жорсткі обмежувальні заходи, щоби запобігти поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. За час карантину в країну повернулися приблизно 2 млн громадян.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Зазначається, що в Європі зараз є проблема з нестачею сезонних працівників, функцію яких в основному виконували українські громадяни. Однак, повернутися в країни ЄС так, як це можна було зробити раніше – неможливо. За словами заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Юлії Свириденко, Угорщина, Польща, Румунія, Словаччина, Австрія, Нідерланди та Швейцарія заборонили в'їзд для іноземців.

"Саме тому через міжнародні карантинні обмеження та закриті кордони деякі українці не мають можливості їхати на заробітки в сусідні країни. Нам усім необхідно перечекати цей непростий час вдома та не наражати на небезпеку себе та оточуючих", – зазначила Свириденко.

Водночас, за її словами, є країни, які, попри закриті кордони, готові прийняти українських робітників.

Так, у Кабмін надходять такі запити від країн-партнерів щодо сезонних робіт. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що в курсі цієї проблеми.

"Справді, звернення є. Але уряд України керується, найперше, міркуваннями безпеки здоров'я наших громадян. В умовах поширення пандемії будь-яка подорож – це ризик захворювання, особливо, коли це подорож літаком", – зазначив Кулеба.

Водночас, за його словами, уряд готовий розглядати кожен такий запит. Але ухвалювати рішення буде точково, зважаючи на епідемічну ситуацію в тій чи іншій країні та з дотриманням певних умов. Влада приймаючої сторони в особі роботодавця також повинна забезпечити належні умови проживання, праці та медичного обслуговування.

Нагадаємо, у 2018 році Польща спростила умови працевлаштування для українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram