ГоловнаПолітика

Єрмак про створення Консультативної ради в ТКГ: "Ми ніколи не вели переговорів ані з "ДНР", ані з "ЛНР", і не будемо їх вести"

Питання формування ради розглядатимуть після консультацій з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Єрмак про створення Консультативної ради в ТКГ: "Ми ніколи не вели переговорів ані з "ДНР", ані з "ЛНР", і не будемо їх вести"
Фото: Lb.ua

Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що питання створення Консультативної ради в Тристоронній контактній групі буде розглядатися тільки після консультацій з Францією, Німеччиною і ОБСЄ. Про це він повідомив під час брифінгу.

Він зазначив, що Консультативна рада не передбачає переговорів з терористичними формуваннями на тимчасово окупованих частинах Донбасу.

"Ми ніколи не вели переговорів ані з "ДНР", ані з "ЛНР", ні з терористами, ні з сепаратистами - і не будемо їх вести. Але в Мінських домовленостях прописано, і там є підписи представників "ДНР" і "ЛНР", там є умови, що Україна повинна погодити деякі законодавчі акти з представниками тих територій. Більш ніж 5 років, упродовж яких проходить процес у Мінську, на цих переговорах присутні тільки представники "ДНР" і "ЛНР" - вони не є представниками ТКГ і ніколи ними не стануть", - заявив Єрмак.

Він пояснив, що під час Мінських домовленостей виникло питання, з ким погоджувати, тому було прийнято рішення "говорити з нашими громадянами з тимчасово окупованих територій, що не були учасниками війни і на яких немає крові наших бійців".

"Ми хотіли припинити монополію на представництво в ОРДЛО представників "ДНР" і "ЛНР", і ця платформа, якій ми знайшли робочу назву - Координаційна рада, є реалізацією цієї ідеї", - заявив голова Офісу президента України.

За його словами, в цій платформі не повинно бути учасників, призначених державою. Замість цього очікується, що це будуть представники громадських організацій, церковні діячі".

"Українська сторона хотіла і продовжує наполягати, щоб ця платформа була створена громадянським суспільством. Консультації тривають, після консультацій з суспільством і парламентом буде прийнято остаточне рішення", - зазначив він.

Нагадаємо, учасники Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі 11 березня в Мінську домовилися створити так звану Консультативну раду у складі політичної підгрупи.

До складу Консультативної ради з правом вирішального голосу увійдуть 10 представників від України, 10 - від окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також по одному представнику з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції.

Рішення ради повинні носити рекомендаційний характер.

Після цього деякі народні депутати партії "Слуга народу" опублікували звернення до президента України від імені своїх однопартійців у зв'язку з подіями довкола переговорів з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram