ГоловнаПолітика

Зеленський натякнув на відтермінування другого етапу медреформи

"Потрібно визнати, що багато хто не готовий до другого етапу медичної реформи з 1 квітня".

Зеленський натякнув на відтермінування другого етапу медреформи
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський натякнув на можливість відтермінування другого етапу реформи охорони здоров'я.

Про це він сказав під час виступу на позачерговому засіданні Верховної Ради.

"Складно підняти на ноги пацієнта, якому довгі роки замість нормального лікування давали пустушки і чай з ромашкою. І я дійсно дякую пані Скалецькій за те, що залишилася з людьми, українцями у Нових Санжарах. Дякую за сміливість. Але в нашій медицині сміливість не може мати одноразовий характер. Потрібно мати сміливість і визнати, що багато хто не готовий до другого етапу медичної реформи з 1 квітня", - сказав він.

"Майже щодня у нас протести у різних медичних установах. Люди бояться закриття лікарень, лікарні бояться звільнень, місцева влада не готова брати на себе відповідальність, недостатньо фінансування тощо. Є великі питання до тарифів, медичного обладнання та дуже велике питання до кадрів. А значить головне питання: а куди ми поспішаємо? Куди ми летимо? Чи не здається нам, що з таким підходом реформа летить у стіну?" - заявив Зеленський.

Нагадаємо, медична реформа, яка почалася у квітні 2018 року, поки що торкнулася тільки первинної медичної допомоги (терапевти, сімейні лікарі, педіатри).

З 2020 року системні зміни починаються на рівні поліклінік і лікарень по всій країні.

З 1 квітня, відповідно до закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування, усі види медичних послуг повинна оплачувати Національна служба здоров'я України. Пацієнт зможе вільно обирати лікаря і заклад, отримувати послугу, за яку платитиме Нацслужби здоров'я.

За місяць до цього президент Володимир Зеленський несподівано оголосив про створення "колегії видатних лікарів", яка аналізуватиме медичну реформу. До неї увійшли, зокрема, директор Інституту серця Борис Тодуров, директор Інституту трансплантології Олександр Усенко, ексміністр охорони здоров'я України, кардіохірург Ілля Ємець, лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська.

Ця робоча група повинна буде внести пропозиції щодо подальшого реформування вітчизняної медицини: фінансування, вдосконалення системи підготовки та безперервного професійного розвитку лікарів, інших медичних працівників, підвищення рівня їх заробітної плати, наукового супроводу системи охорони здоров'я.

Перед вступом на посаду Зеленський безсторонньо відзивався про медичну реформу (на дебатах з Петром Порошенком він дозволив собі вислів "яка це нафіг реформа"), тому після створення колегії деякі спостерігачі заявили про те, що зміни готуються згортати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram