ГоловнаПолітика

Бородянський зізнався, що в конкурсі на голову Держетнополітики він "шукав агностика"

Міністр надав перевагу третій за результатами конкурсантці Олені Богдан.

Бородянський зізнався, що в конкурсі на голову Держетнополітики він "шукав агностика"
Фото: Макс Левин

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський шукав на посаду голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті агностика, людину найбільш незалежну від будь-якої релігійної громади.

Про це глава Мінкульту заявив в ефірі телеканалу Hromadske.

"Є такий елемент як співбесіда з кожним (кандидатами, які рекомендовані за результатами конкурсу - ІФ), я провів ці співбесіди. Чесно кажучи, я шукав найбільш незалежну людину, яка буде незалежною від будь-якої релігійної громади. Взагалі шукав агностика, прямо кажучи. Оскільки він повинен проводити державну зважену політику в цьому напрямку. Крім релігійної тематики, там ще й етнополітика, і мова також належить до цього агентства", - цитує Бородянського Інтерфакс-Україна.

Міністр додав, що ґрунтуючись на цьому, він знайшов таку людину, а саме Олену Богдан, яку і рекомендував для призначення.

На уточнювальне запитання журналіста, чи розуміє міністр, що такий підхід є таким, що дискримінує за релігійною ознакою, він відповів, що згоден із цим твердженням.

"Я згоден з тим, що це дискримінація, це неправильна дискримінація. Давайте так, я шукав максимально незалежну людину", - сказав він.

Нагадаємо, що конкурс на посаду голови Держетнополітики проводили двічі.

Перший, оголошений у вересні, закінчився безрезультатно. Його "обнулили", виставивши ексголові департаменту у справах релігій і національностей Андрію Юрашу 0,5 бала "за досягнення результатів". До наступного етапу - розгляду Кабміном - не були допущені ні Юраш, ні його єдиний на той момент конкурент, колишній голова Державного комітету у справах національностей та релігій Юрій Решетніков.

На другому конкурсі Юраш здобув перемогу, Юрій Решетніков став другим, а Олена Богдан - тільки третьою.

Держслужба етнополітики була відновлена Кабміном у червні 2019 року.

Андрій Юраш очолював департамент у справах релігій та національностей Мінкульту з 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram