ГоловнаКультура

Мінкульт має намір направити 29 млн гривень на закупівлю книг у бібліотеки

Мінкультури має намір зайнятися просуванням читання, на що закладено 8 млн гривень.

Мінкульт має намір направити 29 млн гривень на закупівлю книг у бібліотеки
Книги года ВВС
Фото: ВВС News Україна

Міністерство культури, молоді та спорту має намір направити близько 29 млн гривень на закупівлю книг в українські бібліотеки. Про це повідомила заступниця міністра культури Ірина Подоляк на пресконференції.

"У нас була велика дискусія про те, чи закуповувати, скільки закуповувати, який відсоток коштів державного бюджету направити на те, щоб закуповувати книги ... У цьому році з коштів Українського інституту книги виділено близько 29 млн гривень", - сказала Подоляк.

Вона зазначила, що книги будуть надані тим бібліотекам, які покажуть план своєї роботи і що вони робитимуть з книгами. За словами Подоляк, на цей момент в Україні налічується близько 33 тис. бібліотек, понад 15 тис. із них є публічними.

Крім цього, по Україні вже оцифровано близько 6 тис. бібліотек і спільно з Міністерством цифрової трансформації планують оцифровувати ще більше.

Подоляк підкреслила, що важливою проблемою є розмір зарплат бібліотекарів, тому планують ввести додаткові критерії роботи, виконання яких дозволить працівникам бібліотек отримувати більші зарплати.

Мінкультури спільно з Міністерством освіти та Інститутом книги мають намір також ввести в дитячих садках 15-хвилинне читання українських оповідань перед сном для просування української літератури.

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський зазначив, що Мінкультури має намір зайнятися просуванням читання, на що закладено 8 млн гривень. Мета міністерства - залучити хоча б 5% населення до читання в рік.

Крім того, в держбюджеті Мінкультури на 2020 рік на забезпечення діяльності національних музеїв, національних і державних бібліотек і культурно-просвітницьких центрів загалом передбачено близько 800 млн гривень.

Нагадаємо, 7 лютого також повідомляли, що Мінкультури в цьому році планує відреставрувати 5 архітектурних об'єктів за 114 млн гривень. До числа реставрованих об'єктів увійдуть будівля бурси на території "Софії Київської" та костел святого Миколая.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram