ГоловнаПолітика

ДБР повідомило про підозру колишнім прикордонникам у справі про видворення Саакашвілі

У разі доведення провини їм загрожує до 8 років позбавлення волі.

ДБР повідомило про підозру колишнім прикордонникам у справі про видворення Саакашвілі
Фото: EPA/UPG

Співробітники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишнім керівникам підрозділів Державної прикордонної служби у справі про видворення з України в Польщу Михайла Саакашвілі.

Про це повідомляють на сайті ДБР.

"Слідчі центрального апарату ДБР провели обшуки на території Одеської області і в Києві і повідомили про підозру в перевищенні влади або службових повноважень колишнім керівникам підрозділів Державної прикордонної служби України (чч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу)", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що слідство встановило, що колишній керівник Департаменту оперативної діяльності Адміністрації Держприкордонслужби та Окремого відділу Адміністрації Держприкордонслужби, "організували незаконне затримання Саакашвілі і його переміщення в Польщу в лютому 2018 року".

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Офіс генерального прокурора. Оперативний супровід - центральне управління Служби безпеки.

"У разі доведення провини, підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Саакашвілі був затриманий у київському ресторані 12 лютого 2018 року спецпідрозділом Держприкордонслужби, а потім доставлений на літаку до Варшави. Політик був допущений на територію Польщі згідно із заявою про реадмісію, поданою Міграційною службою України. Саме з Польщі Саакашвілі потрапив в Україну 10 вересня, прорвавшись через кордон. На той момент він уже був позбавлений українського громадянства.

У жовтні минулого року Військова прокуратура відкрила справу про видворення Саакашвілі з України. Заява надійшла від самого політика.

Саакашвілі був позбавлений українського громадянства влітку 2017 року. Він попросив притулку в Україні, але отримав відмову. У травні 2019 року президент Володимир Зеленський відновив українське громадянство Саакашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram