ГоловнаПолітика

У "Слузі народу" підтримали референдум про продаж землі іноземцям

Поріг концентрації землі в одних руках буде зменшено в 10 разів.

У "Слузі народу" підтримали референдум про продаж землі іноземцям
Фото: newzz.in.ua

Іноземці не зможуть купувати землю, поки рішення про це не буде прийнято на всеукраїнському референдумі. Таке рішення прийнято на засіданні фракції "Слуга народу" 16 грудня.

Про це повідомила народна депутатка, заступниця голови фракції Євгенія Кравчук.

"Сьогодні наше засідання фракції проходило з одним питанням порядку денного - введення ринку землі. Дискусії тривають. Але не про те, потрібен він чи ні, а про параметри функціонування ринку. А значить, ми дуже близько підійшли до оптимального рішення, яке найбільше підійде Україні. А саме: комітет з питань аграрної та земельної політики фіналізує формулювання з приводу того, що іноземці не зможуть купувати землю, поки рішення про це не буде прийнято на всеукраїнському референдумі", - написала вона у фейсбуці.

Нардеп зазначила, що мова йде про концентрацію землі в одних руках не більш ніж 10-20 тисяч гектарів.

"Що стосується концентрації землі в одних руках, поріг буде значно зменшено. Розмови йдуть про цифру 10-20 тисяч гектарів, що вдесятеро менше, ніж було запропоновано в першому читанні", - розповіла Кравчук.

Кравчук впевнена, що необхідно виключити можливість спекуляції з перепродажем землі.

"Говорили про те, що потрібно виключити спекуляції з перепродажем землі в перші роки, після відкриття ринку. Для цього вводяться спеціальні запобіжники. Тому що люди мають заробляти не на продажу землі, а на продукції, вирощеній на ній", - підсумувала нардеп.

Нагадаємо, 13 листопада Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №2178-10 про обіг ринку земель сільськогосподарського призначення. Законопроєкт змінює редакцію статті 130 Земельного кодексу про придбання права власності на землю сільськогосподарського призначення. Це право буде у громадян України, українських юридичних осіб, територіальних громад та держави.

Обмеження щодо концентрації землі були встановлені на рівні 35% в межах ОТГ, 8% в межах області, 0,5% (близько 200 тис. га) в межах держави.

У законопроєкті прописано перехідний період до 1 січня 2024 року, під час якого юрособи, бенефіціарами яких є іноземці, особи без громадянства, іноземні держави не зможуть придбати у власність землі сільськогосподарського призначення.

Президент Володимир Зеленський обіцяв, що продаж землі іноземцям буде винесено на всеукраїнський референдум. Це збираються прописати в законопроєкті до другого читання.

Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що до кінця року парламент не встигне розглянути закон у другому читанні.

При цьому у фракції вважають, що мораторій на продаж землі все одно продовжить діяти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram