ГоловнаПолітика

ЄС підтримав земельну реформу в Україні

Союз готовий запропонувати досвід і підтримку разом з іншими міжнародними партнерами.

ЄС підтримав земельну реформу в Україні
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Європейський Союз підтримав відкриття вільного ринку землі в Україні, оскільки це може дати серйозний поштовх розвитку української економіки. Про це йдеться у фейсбуці Представництва Євросоюзу в Україні.

"Реформа повинна будуватися на пріоритеті права і принципах стабільності, прозорості, справедливості та всеосяжності. Поважаючи незалежний законодавчий процес і суверенність прийняття рішень, ми готові запропонувати досвід і підтримку разом з іншими міжнародними партнерами", - наголошено в повідомленні.

Підкреслено, що в рамках реформи в пріоритеті повинні бути дрібні фермери для того, щоб уникнути надмірної концентрації сільськогосподарських земель у руках кількох великих власників. Дрібні господарства, в тому числі ті, які ще не зареєстровані як юридичної особи, повинні стати основою ринку й отримувати державну підтримку.

"Євросоюз вважає, що відкриття ринку землі має стати першим кроком до більш широкої і більш комплексної реформи, яка включатиме інші елементи управління землею, політики в галузі управління, планування та моніторингу, підвищення рівня обізнаності про права на землю, консолідації земель і т. д.", - вважають в ЄС.

Крім того, Євросоюз розглядає питання подальшого розширення своєї підтримки реалізації земельної реформи в Україні, приділяючи увагу плануванню та управлінню земельними ресурсами, а також з метою інтеграції кадастру і реєстру прав.

Нагадаємо, сьогодні, 13 листопада, Верховна Рада має намір розглянути законопроєкти про продаж землі.

На фракції "Слуги народу" Зеленський обіцяв заборонити продаж землі іноземцям у підсумковій редакції законопроєкту №2178-10. Раніше президент оприлюднив відеозвернення, в якому заявив, що влада проведе референдум з приводу продажу землі іноземцям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram